Historische vereniging Oud Uitgeest in beeld

Algemeen
De sluishaven.
De sluishaven. ((Foto: aangeleverd))

UITGEEST - Regelmatig zal Nieuwsblad Uitgeest foto’s uit het archief van de historische vereniging Oud Uitgeest een herkenaar beeld en verhaal tonen uit de tijd van weet-je-nog-wel-oudje. Het gaat vooral om foto’s, begeleidende teksten en andere historische documenten die betrekking hebben op Uitgeest.

De sluishaven

Secretaris Jan van Baar: “Het doel van de vereniging is om de belangstelling voor en de studie van de geschiedenis van Uitgeest te stimuleren en de historische gegevens van Uitgeest zoveel mogelijk te bundelen en eventueel in stand te houden. Om dit te bereiken ondernemen we de volgende activiteiten: verzamelen en archiveren van voorwerpen, foto’s, tekeningen, kaarten en documenten;archeologische opgravingen en onderzoek; in stand houden van een bibliotheek; genealogisch onderzoek naar Uitgeester families; beheren van een fotoarchief en een digitale beeldbank; historisch onderzoek.”

Uit de beeldbank van Oud Uitgeest dit keer aandacht voor: de Sluishaven. “De foto is genomen op een windstille zomerse dag bij de Sluishaven aan de Meldijk. Geheel links zie je een deel van het huis van Baars. Rechts daarvan staat de oude ijzeren ophaalbrug die over de sluis ligt. En dan is er het gebouw van het toenmalige stoomgemaal. Dat het een stoomgemaal was, is te zien aan de schoorsteen die boven het dak uitsteekt. Na 1925 werden de pompen elektrisch aangedreven en werd de schoorsteen gesloopt. Opvallend aan de gevels zijn de boogramen met ernaast pilasters en gemetselde bogen. In de voorgevel zie je twee grote toegangsdeuren. Daarvan is nu nog een over. Twee jongens zitten op een kademuur van de sluis te vissen. Een andere jongen met een fiets staat wat met hen te praten. De sfeer van de foto is vredig en stil.” Meer informatie en/of het aanbieden van materiaal: www.oud

uitgeest.nl, redactie@oud

uitgeest.nl, Kerkbuurt 3, 1911 CM Uitgeest, secretaris Jan van Baar, tel .0251-314290, e-mail secretaris@ouduitgeest.nl