Zorgen zoeklocaties windmolens omgeving Uitgeest

Algemeen
Ongewenst zoekgebied voor zonnepanelen in natuurgebied langs de A9 met gewenst zoekgebied op de achtergrond
Ongewenst zoekgebied voor zonnepanelen in natuurgebied langs de A9 met gewenst zoekgebied op de achtergrond (Foto: Menno Schaefer)

REGIO - Noord-Hollandse natuurorganisaties vragen Provinciale Staten regie te nemen in de zoektocht naar geschikte zoeklocaties voor windmolens en zonnevelden.

Samenwerkende Vogelwerkgroepen Noord-Holland en Vogelbescherming Nederland doen dat appèl in een brief, die onlangs is gestuurd. Na Noord-Hollandse gemeenteraden en de Waterschappen konden recentelijk Provinciale Staten ‘wensen en bedenkingen’ indienen over de Noord-Hollandse Regionale Energiestrategieën (RES). Ze hebben daarmee een belangrijke sleutel in handen over de toekomst van het landschap in Noord-Holland.

De natuurorganisaties steunen de ambitie van de RES, maar vragen om meer rekening te houden met het landschap. Dit vraagt om provinciale regie. Ze maken zich ook grote zorgen over de omgeving van het Alkmaardermeer en daardoor ook Uitgeest.

Van tafel

Willem Hellevoort van Natuurmonumenten: “We hopen dat deze locatie alsnog van tafel gaat. Er zijn voldoende geschikte locaties beschikbaar.” Als voorbeeld geven de natuurorganisaties het noordelijk deel van de Schermer. Daar bleek lokaal draagvlak tijdens de zogenoemde RES-ateliers, zijn concrete voorstellen gedaan door agrariërs en het heeft een gunstige ligging in het elektriciteitsnetwerk. Maar het is vreemd genoeg geen zoekgebied. Ze vragen de Statenleden een actieve rol te gaan spelen in de zoektocht naar geschikte locaties en dit niet (alleen) aan Gedeputeerde Staten overlaten.

Voorkomen

Concentratie van windturbines en zonnevelden heeft de voorkeur van de organisaties. “We moeten voorkomen dat we alles ‘uitsmeren’ in het landschap”, aldus Ernest Briët directeur van Landschap Noord-Holland. Ook vragen de organisaties wederom aandacht voor de vogeltrekroutes.

Eerder dit jaar presenteerden de samenwerkende natuurorganisaties hun visie op de RES van Noord-Holland. Daarin staat waar géén ruimte is voor windmolens en zonneweiden vanwege natuur en waardevol landschap en waar plaatsing onder voorwaarden wél zou kunnen. Sinds die tijd hebben de organisaties zich in Noord-Hollandse gemeenten ingezet om aandacht voor de natuur en het landschap in de RES te vragen.

Ook vragen de organisaties wederom aandacht voor de vogeltrekroutes.