Moties onderzoek jeugdzorgaanbieder Horizon aangenomen

Algemeen
Locatie Antonius, Horizon jeugdzorg in Bakkum.
Locatie Antonius, Horizon jeugdzorg in Bakkum. (Foto: Yvette van der Does)

REGIO - De Enkhuizer gemeenteraad heeft woensdag twee moties aangenomen waarin de SP, CDA en de lokale partijen Enkhuizen Vooruit! (EV!) en Het Enkhuizer Alternatief (HEA) onafhankelijk onderzoek eisen naar jeugdzorgaanbieder Horizon die ook een vestiging heeft in Bakkum. De organisatie waarbij 18 gemeenten in Noord-Holland Noord sinds begin 2019 gezamenlijk gesloten jeugdzorg inkopen, en waarover wij eerder berichtten, ligt al geruime tijd onder een vergrootglas.

Tralies en extra sloten bij jeugdinstelling Bakkum

Wethouder Luyckx zegde een onderzoek toe, maar maakte tegelijk duidelijk dat dat waarschijnlijk geen verschil maakt voor de contractverlenging voor Horizon, waarmee het college - net als zestien andere colleges in de regio - inmiddels heeft ingestemd.

Onderzoek naar aanbesteding JeugdzorgPlus

“Het is niet de bedoeling om op de stoel van de inspectie te gaan zitten, maar we hebben de behoefte aan onafhankelijk onderzoek om alle onduidelijkheid weg te nemen teneinde optimale zorg voor de kinderen te garanderen”, sprak SP-fractievoorzitter Margreet Keesman woensdagavond in de Enkhuizer raad. Eerder vertelde ze al dat het eerste onderzoek duidelijk moet maken of de aanbesteding JeugdzorgPlus voor Noord-Holland Noord in 2017 ‘rechtmatig en doelmatig’ is verlopen.

Tweede onderzoek naar belangenverstrengeling

Twijfels daarover werden onlangs versterkt door onderzoeksjournalist Hélène van Beek. In haar boek Kinderen van de Staat legt ze uit dat Horizon de aanbesteding in 2017 aan het langste eind trok omdat daar vanuit de gemeente Hollands Kroon op werd aangestuurd.


Een tweede onderzoek moet duidelijk maken of Horizon kan bieden wat ze bij haar inschrijving op de aanbesteding heeft beloofd. Kinderen die op in 2019 geopende locatie Antonius niet op hun plek zijn, worden naar Harreveld, nabij de Duitse grens gestuurd. En dat terwijl JeugdzorgPlus ervan uitgaat dat kinderen in de buurt van hun leefomgeving worden opgevangen.

Misstanden sinds de aanbesteding JeugdzorgPlus

Sinds Horizon in 2018 de aanbesteding voor JeugdzorgPlus won, stapelen de misstanden zich in rap tempo op. Kinderrechters, advocaten, politici en ouders hebben het afgelopen jaar geregeld hun zorgen geuit over de veiligheid voor jongeren die daar na tussenkomst door de kinderrechter terechtkomen, maar toch vormde dat voor op één na alle colleges - 17 in totaal - geen bezwaar om in te stemmen met contractverlenging.

Horizon politiek beladen dossier

Formeel hebben de colleges van de 18 gemeenten die gezamenlijk jeugdzorg inkopen het mandaat om het contract met Horizon te verlengen. Eerder zei Castricummer Roel Beems van CK&G dat colleges die aan de raden voorbijgaan geen ‘politieke sensitiviteit’ tonen. Keesman uit Enkhuizen is het met hem eens. “De raad is het hoogste orgaan”, zegt ze. “Als je ons er buiten laat, dan kun je een motie verwachten”, zegt ze over het ‘politiek beladen dossier’

Eerder liet woordvoerder Peter Rozenbeek namens de 18 gemeenten aan onze partner NH Nieuws weten dat bij de evaluatie van Horizons gesloten jeugdzorg op de locatie Antonius in Bakkum alleen het eerste jaar in beschouwing is genomen. Een aantal incidenten die zich afgelopen voorjaar en zomer afspeelden, is daardoor bij de evaluatie buiten beschouwing gelaten.

College Castricum moet besluit nemen over contractverlenging Horizon

Het college van Castricum vergadert vanavond en besluit of het akkoord gaat met de contractverlenging. Er is in de gemeenteraad vanavond een debat.

Het debat met het college kwam er mede dankzij ‘kartrekker’ Roel Beems van de CK&G. Hij diende vorige week twee moties in. Eén waarmee hij zijn college vraagt niet in te stemmen met contractverlenging.

i.s.m. partner NH Nieuws/Jouri Bakker