De Noord-Hollandse Bierbrouwerij en speciaalbieren

Algemeen
Kees en Roswitha; een passie voor speciaalbier.
Kees en Roswitha; een passie voor speciaalbier. (Foto: Bert Westendorp)

UITGEEST – “Als het slecht gaat, wordt er bier gedronken en als het goed gaat ook”, laat Kees Schouten van De Noord-Hollandse Bierbrouwerij aan Lagendijk 7A lachend weten, met het coronatijdperk in het achterhoofd.

Het bewijs staat buiten in de bestelauto met aanhanger van Eva ten Haaf en Dennis Admiraal. Het duo heeft net 52 vaten speciaalbier ingeladen en staat op het punt om weer naar thuisbasis Katwijk te rijden. Hun bedrijf X-Brewing levert door heel Nederland bier, dat gebrouwen wordt aan de Lagendijk. “De horecagelegenheden zijn nu gesloten, maar dat betekent niet dat we veel minder speciaalbier verkopen dan voor de coronacrisis. Naast de horeca hebben we bijvoorbeeld vaste klanten die een speciaalzaak hebben met onder meer bier. En die verkoop loopt gewoon door”, legt Eva uit.

Kees brouwt op professionele wijze, samen met echtgenote Roswitha, sinds 2012 bier. De vraag was dermate groot, waardoor in 2018 een ruimer pand bij de jachthaven werd omgebouwd tot brouwerij. Zelf wordt er geen eigen bier verkocht aan cafés of winkels. Kees over de rol van de bierbrouwerij: “Het is heel simpel, wij leveren bieren in opdracht van bedrijven zoals X-Brewing. Zij zijn zogeheten huurbrouwers, maar we leveren ook huisbieren aan cafés, restaurants en hotels. Die geven ons het recept of smaakomschrijving en wij maken vervolgens het bier naar hun smaak. Dat is ons specialisme. Als we zelf ook de verkoop van een eigen bier er bij zouden betrekken dan kost dat voor ons veel te veel tijd. Vergeet niet dat je constant alert moet zijn tijdens het brouwproces. Laatst merkten we tijdens het brouwen dat er iets aan de hand was. De oorzaak kwam van PWN die de leidingen hadden vernieuwd. Dat water is van uitstekende kwaliteit, maar door die leidingen moesten we het brouwwater een beetje aanpassen.”

Wie zijn eigen bier wil tappen moet minimaal vijfhonderd liter afnemen bij de firma en enig geduld hebben. Vandaag bestellen en morgen ophalen is er niet bij. “Het hele proces van bestellen, brouwen, afvullen en uitleveren neemt zo’n vier maanden in beslag. De vraag naar speciaalbieren groeit en daarom hebben wij gelukkig ook een goed gevulde planning. Ik neem als voorbeeld België, zo’n veertig procent van de verkoop daar bestaat uit speciaal bieren. In Nederland zal het zo’n vaart niet lopen, maar je ziet hier een duidelijk stijgende lijn. Over een paar jaar denk ik dat dertig procent van het gedronken bier een speciaal biertje is.”

De coronapandemie heeft ervoor gezorgd, dat Kees en Roswitha een professioneel filmer hebben ingeschakeld om het werk in de brouwerij vast te leggen. “We hadden hier regelmatig rondleidingen, maar dat kan nu even niet meer. Vandaar dat we een virtuele tour lieten maken met de brouwerij volop in actie. Het leuke is, dat de mensen nu zelf virtueel door de brouwerij kunnen lopen en die volop in actie te zien. Met zo’n rondleiding op zaterdag ligt alles stil. Het is dan veel te gevaarlijk als hier een groep mensen rondloopt terwijl de machines draaien en de ketels volop in bedrijf zijn.”

De virtuele tour is te zien via website www.dnhbb.nl. Op dezelfde site staat alle informatie over de brouwerij. De zaterdag wordt door de eigenaren besteed om de brouwerij op te ruimen, extra schoon te maken en de administratie te doen. Klaar om maandag weer te beginnen. Dat karwei is om een uur of drie geregeld. Kees tot slot: “Ja, dan is het tijd voor een lekker eigen biertje.”