Geluidsaneringsplan voor Uitgeest

Algemeen
Veel snelwegen zijn al voorzien van het stille asfalt, delen van de A9 en N9 volgen nog.
Veel snelwegen zijn al voorzien van het stille asfalt, delen van de A9 en N9 volgen nog. ((Foto: aangeleverd))

UITGEEST - Rijkswaterstaat vermindert met het Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG) de geluidhinder van rijkswegen bij woningen. In Noord-Holland komen ruim 1.200 woningen in aanmerking voor geluidmaatregelen binnen dit programma. Dit geluidsaneringsplan betreft ook de gemeente Uitgeest.

Maatregelen tegen geluidhinder rijkswegen NH (A9) bekend

De beoogde maatregelen variëren van de aanleg van stiller asfalt tot het uitvoeren van een gevelisolatieonderzoek bij woningen. Een combinatie hiervan is ook mogelijk. De A8 is al voorzien van het stille asfalt, delen van de A9 en N9 volgen nog. De geluidmaatregelen zijn de uitkomst van gedetailleerde geluidberekeningen, die Rijkswaterstaat uitvoert met wettelijk voorgeschreven rekenmethoden.

Voor duizenden woningen in Noord-Holland heeft Rijkswaterstaat het gemiddelde geluidniveau per jaar berekend. Van al deze woningen is de uitkomst van de berekening op te zoeken met postcode en huisnummer in de geluidmaatregelenkaart. Alleen wanneer het geluid aan de buitenzijde van een woning boven de saneringsdrempel van 65 decibel uitkomt, dan moet volgens de wet worden bekeken hoe het geluid verminderd kan worden. Er is een aantal uitzonderingen met een lagere saneringsdrempel. Op de projectpagina ‘Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG)’ staat hierover meer uitleg. Het eerste ontwerpgeluidsaneringsplan wordt eind 2020 bekendgemaakt en gepubliceerd op de website van Bureau Sanering Verkeerslawaai.

Het Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG) komt voort uit de Wet Milieubeheer. Hierin is geregeld, dat alle woningen waar het geluid van rijkswegen boven de saneringsdrempel van 65 decibel ligt, onder bepaalde voorwaarden, wordt verminderd. Bij deze woningen bekijkt Rijkswaterstaat hoe het geluid verminderd kan worden. De Tweede Kamer heeft Rijkswaterstaat en ProRail (voor woningen langs het spoor) een bedrag van 900 miljoen euro ter beschikking gesteld om het MJPG uit te voeren.

\

Voor eventuele vragen kunnen geïnteresseerden terecht bij de Landelijke informatielijn (tel. 0800-8002) en andere kanalen van Rijkswaterstaat.