Uitgeest, bespaar water!

Algemeen
'Ik heb met twee hemelwaterputten en een waterton in de loop der jaren honderden m3 water bespaard.'
'Ik heb met twee hemelwaterputten en een waterton in de loop der jaren honderden m3 water bespaard.' ((Foto: aangeleverd))

UITGEEST - “Ik voel me naar aanleiding van de publicatie in Nieuwsblad Uitgeest geen waterbaas, maar ik probeer op mijn manier een steentje bij te dragen om mensen te stimuleren goed om te gaan met (overtollig) hemelwater”, vertelt Nico Brantjes uit Uitgeest als reactie op een artikel in deze krant. “Je moet gewoon minder leidingwater gebruiken voor bijvoorbeeld de tuin en de auto. Goed voor het milieu en je portemonnee.”

Brantjes is al veertig jaar actief bezig met water. “Met een beetje goede wil en onderhoud is veel water te besparen. Door in en om huis het water te bufferen, hoeven de waterschappen minder water te verpompen. Zo snijdt het mes aan twee kanten en hoeven we een deel van het water niet naar de zee te dragen (lees: pompen).”

Water is onze vriend en ook onze vijand

Water, een belangrijk element in ons leven. Zonder water geen leven. Brantjes: “Wij mensen hebben het nodig en de natuur heeft het nodig. Water is onze vriend en ook onze vijand, denkende aan al die natuurrampen die ons landje over zich heen heeft gekregen. Teveel water is niet goed en tekort water evenmin. We proberen met kunst en vliegwerk daar evenwicht in te brengen. We pompen water weg en we pompen het weer terug. De laatste jaren is een goed verdeling verstoord door onze eigen schuld en we krijgen het niet meer goed. De balans is danig zijn spoor bijster.”

Verantwoordelijk

“De aarde wordt warmer, want we verslinden een hoop opgeslagen energie”, vervolgt de Uitgeester. “Alle bronnen worden aangeboord en leeg getrokken of gegraven. We produceren steeds meer CO2 en vernielen de opruimers van die CO2. We doen het dus niet goed op macroniveau, maar ook niet op microniveau .We zijn allen verantwoordelijk voor een langzame destructie van onze mooie aarde. Mogelijk laten we ons te weinig horen en vinden dat we er weinig aan kunnen doen. Maar dat is op kleine schaal niet waar. Er is een bekend spreekwoord ‘Verbeter de wereld en begin bij jezelf”. Wij kunnen ons minieme steentje wel bijdragen in onze directe omgeving. Door bijvoorbeeld meer groen te creëren, immers daar waar het groen is, is het niet grijs. Daar waar we bomen, struiken, planten en gazon maken is er geen verharding.”

Buffering

Groen neemt CO2, stikstof en stof op en geeft zuurstof af. “Daardoor kunnen we fatsoenlijk ademhalen. Groen heeft, net als wij, ook water nodig dat soms schaars is en soms (te) overdadig aanwezig. Hoe meer harde ondergronden we maken hoe minder water we kunnen bewaren of bufferen voor de droge tijden. Wij kunnen die bufferwerking in de tuin verhogen door goede grondbewerking en open grond. Het water wordt als een spons vastgehouden en gereguleerd. Tegenwoordig is het de mode veel verharding aan te leggen en de grond dichtgeslagen daaronder te laten liggen. Daar hou je geen water mee vast. Daardoor heb je bij droogte in dit soort gekunstelde tuinen geen reserve en moet je weer snel water aanvoeren. Daarom ben ik naast goede grondbewerking en groene tuinen ook een groot voorstander zo weinig mogelijk gesloten verharding (grote betegelde terrassen) Jammer dat we dat geval zoveel water nodeloos laten weglopen, terwijl we het op een ander moment weer nodig hebben. Ontneem de grond zijn sponswerking niet en zorg voor buffering. In deze tijd van extremen wordt dat steeds belangijker.”

Niet zoveel extra water

“Vroeger, toen het water niet uit een kraan kwam verzamelden wij ons water in de regenput. Nu draaien we de kraan open zonder ons te realiseren dat we dat te danken hebben aan buffering. Met de gedachte aan vroeger ben ik altijd een voorstander geweest voor het maken van reservoirs in en om de tuin. Als voorbeeld noem ik de aanleg van een vijver die is aangesloten op de hemelwaterafvoer. Die vijver kun je weer laten overlopen in de tuin waardoor het grotendeel wegzakt. Een ander wijze van buffering is het simpel plaatsen van een regenton of een waterput. Zowel bij de vijver als bij de waterput en regenton kun je, als de reservoirs vol zijn, het water laten overstorten via een in de grond gegraven drainagebuis. Zo infiltreer je het water via een ‘slang met gaatjes’ in de grond. Daardoor hoef je ook niet zoveel extra water te geven op momenten dat het droog wordt en je voert minder water af via kolken beken en andere waterpartijen.”

“Toen ik werkte bij de gemeente Heemskerk heb ik bij de ontwikkeling van de wijk Broekpolder gepleit voor een flink water reservoir bij (onder) elk nieuwbouwhuis. Wat zou het mooi zijn geweest als je op zo’n waterput een handpomp aansluit, waarmee je de tuinplanten kunt water geven zonder het kostbare leidingwater te gebruiken. Zelf heb ik daar al 40 jaar ervaring mee en ik heb er nog steeds plezier van. Ik heb met twee hemelwaterputten en een waterton in de loop der jaren honderden m3 water bespaard. Ik hoop dat inwoners van Uitgeest en daarbuiten erover na willen denken om meer water vast te houden in hun tuin en mogelijk onder hun terras of verharding. Ook in gazons is waterbuffering goed te realiseren. Op die manier draag je een steentje bij om water in of onder huis en tuin tijdelijk op te slaan in plaats van het onnodig af te voeren.”

Uitgeester Nico Brantjes draagt geen water naar de zee.