‘Meer longkanker dicht bij Tata Steel’

Algemeen
Meer longkanker voor inwoners Kennemerland.
Meer longkanker voor inwoners Kennemerland. (Foto: Leo Tillmans)

IJMOND - Longkanker komt bij mensen die in de buurt van staalfabriek Tata Steel wonen, tot wel 50 procent vaker voor dan het landelijk gemiddelde. Dat meldt het tv-programma EenVandaag op basis van opgevraagde cijfers van het Integraal Kankerinstituut Nederland.

In juni bracht de GGD Kennemerland al een rapport uit, waarin stond dat longkanker in Kennemerland gemiddeld 25 procent vaker voorkomt dan het landelijk gemiddelde. EenVandaag vroeg het Integraal Kankerinstituut Nederland later om het aantal longkankerpatiënten per postcode in dat gebied, van 2004 tot 2018. Daaruit blijkt dat het percentage in bepaalde postcodegebieden nog veel hoger ligt. Zo is er 51 procent meer longkanker in postcodegebied 1941, dat in Beverwijk ligt.

Meer onderzoek

Het is nog de vraag waarom longkanker hier veel meer dan gemiddeld voorkomt. De GGD gaf eerder aan dat het zowel aan het rookgedrag van mensen als aan de luchtkwaliteit rond het industriegebied kan liggen waar Tata Steel in ligt. “We weten in elk geval dat longkanker komt van roken, dat is een hele directe luchtvervuiling. En we weten ook dat indirecte luchtvervuiling een rol kan spelen”, zegt voorzitter van het Kankerinstituut Thijs Merkx tegen EenVandaag. Hij vindt dat er meer onderzoek moet komen. Merkx is geschrokken van deze cijfers. “Dan kijk ik in de spiegel en denk: hadden wij niet eerder aan de bel moeten trekken richting de bevolking en overheden?”

Als onderdeel van de presentatie van de resultaten van het tweede kwartaal in Mumbai heeft Tata Steel aangekondigd dat het in gesprek is met SSAB, het staalbedrijf uit Zweden, over de mogelijke overname van de Nederlandse activiteiten van Tata Steel, inclusief de staalfabriek in IJmuiden. Het bedrijf is ook begonnen met besprekingen met de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van Tata Steel Nederland en het proces zal naar de volgende fase gaan, inclusief due diligence en overleg met belanghebbenden. Ter voorbereiding op deze mogelijke verkoop heeft het bedrijf vanaf heden het proces gestart om Tata Steel Nederland en Tata Steel UK te scheiden en zal het in de toekomst afzonderlijke strategische paden volgen voor de Nederlandse en Britse activiteiten. Er wordt een aantal verschillende werkstromen opgezet om de scheiding van de bedrijven te plannen.