Mondkapjes gedumpt bij Zwaansmeerp

Algemeen
Op de parkeerplaats bij Zwaansmeer, een ontmoetingsplaats van de jeugd, is dit beeld te zien.
Op de parkeerplaats bij Zwaansmeer, een ontmoetingsplaats van de jeugd, is dit beeld te zien. (Foto: Bert Westendorp)

UITGEEST - Ook in gemeente Uitgeest zijn steeds meer gebruikte mondkapjes als zwerfvuil op straat of in het groen te vinden. In het bijzonder op de parkeerplaats van Zwaansmeer, een ontmoetingsplaats van de jeugd.

Met de mondkapjesplicht merkt Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation, dat het probleem van ‘zwerfkapjes’ alleen maar groter is geworden. Naast dat mondkapjes op straat vervuilend zijn voor de omgeving is er ook een mogelijk risico, dat het mondkapje geïnfecteerd is met het coronavirus. Wanneer kinderen dit nietsvermoedend oppakken, zou dit tot besmetting kunnen leiden. “Gooi een gebruikt mondkapje daarom altijd in de afvalbak of draag een herbruikbaar mondkapje”, is de boodschap van Helene van Zutphen, directeur van Nederland Schoon.

Om iedereen bewust te maken van deze boodschap, is eerder dit jaar de campagne #mondkapjegeenzwerfkapje gelanceerd. “Het is belangrijk om opnieuw aandacht te vragen voor dit zwerfafvalprobleem, want ieder mondkapje dat op straat of in de natuur belandt is er een teveel. Een herbruikbaar mondkapje heeft daarom de voorkeur.

Wordt er toch gebruik gemaakt van wegwerpmaterialen, dan horen mondkapjes na gebruik bij het restafval te worden weggegooid”, besluit Van Zutphen.