Wanhoop bij Sjoerd Teerenstra

Algemeen
Sjoerd Teerenstra is een optimist, maar ook een realist. "Eind vorig jaar was al mijn geld op. Nu moet ik leningen afsluiten.
Sjoerd Teerenstra is een optimist, maar ook een realist. "Eind vorig jaar was al mijn geld op. Nu moet ik leningen afsluiten. ((Foto: Bert Westendorp) )

UITGEEST – De wanhoop en emotie straalt af van het gezicht van Sjoerd Teerenstra. De ondernemer opende 1 juli 2020 herberg De 3Sprong. Een prachtige horecazaak pal langs de Geesterweg en op steenworp afstand van molen de Dog. De pech was, dat de coronamaatregelen bij de opening al een stempel drukten op de bedrijfsvoering.

Uitgeester ondernemer steeds meer in verdrukking

Daar viel weliswaar mee te leven, maar een opwekkend begin was het niet. De anderhalve meter afstand tussen de gasten zorgde ervoor, dat het restaurant maar halfvol zat. Maar de misère werd nog erger. Woensdag 14 oktober kondigde de regering aan dat alle restaurants en cafés op slot moesten en dus mocht Teerenstra geen gasten meer ontvangen in zijn etablissement. En het einde lijkt nog niet in zicht.

Compensatie? “Welnee, de regering liet weten geen maatwerk voor iedereen te kunnen leveren en dus viel ik compleet buiten de boot. Totaal geen steunmaatregelen. De peildatum voor geregistreerde omzet was 15 maart. Maar op die datum waren we nog aan het bouwen, dus was er nog geen cent omzet. Dat betekent, en het is een regelrechte schande, dat er geen euro compensatie is voor mijn bedrijf.”

Allemaal één ellende

Teerenstra huurt het horecagedeelte van aannemer Baltus, die meedenkt met Teerenstra. “Baltus heeft boven het restaurant vijf bed en breakfast kamers. Tja, die kunnen door alle maatregelen ook niet verhuurd worden. Ik ben wel heel blij, dat Baltus meedenkt met mij en heel coulant is. Het is allemaal één ellende. Wanneer alles normaal is dan gaan de mensen die hierboven een kamer huren ook wel eens bij ons eten en drinken. Echt dit is een fantastische locatie, zeker met de bed en breakfast.”

Ervaring

Teerenstra heeft jarenlange horecaervaring en bestierde in de regio diverse horecabedrijven en hij weet waarover hij praat. “Door Baltus ben ik via-via benaderd met de vraag of dit restaurant iets voor mij zou zijn. Ik was gelijk enthousiast en zag de mogelijkheden. Er is een fantastisch van een terras op het zuiden en molen de Dog is een blikvanger. Zelf heb ik het complete interieur naar mijn eigen idee gemaakt. Het is een prachtzaak.”

De vaste lasten gaan elke maand door. “Eind vorig jaar was al mijn geld op. Nu moet ik leningen afsluiten. En het slechtste scenario is, dat ik mijn huis moet verkopen. Wanneer ik dat niet zou doen, ben ik alles kwijt. Kijk, de overheid heeft deze maatregelen in het leven geroepen en terecht. Maar je kunt het dan echt niet maken om in onze situatie, en daar zijn er veel van in Nederland, maar denken: zoek het maar uit. Een schande vind ik.”

De aangeslagen uitbater van herberg De 3Sprong is voornemens binnenkort met gemeente Uitgeest te overleggen. En de grootste hoop is uiteraard dat het normale leven weer zijn loop krijgt. Wie een diner wil bestellen bij de herberg kan informatie krijgen via www.herbergde3sprong.nl.