Uitgeestermeerplonzers kennen geen koudwatervrees

Algemeen
Met ijs op de sloten nemen deze Zaankanters toch een plons in het Uitgeestermeer. V.l.n.r. Inge, Elrieke, Sacha, Jeroen, Yvette, Rob, Elsje en Klaske.
Met ijs op de sloten nemen deze Zaankanters toch een plons in het Uitgeestermeer. V.l.n.r. Inge, Elrieke, Sacha, Jeroen, Yvette, Rob, Elsje en Klaske. (Foto: Helma Mirck-Van Zutphen)

UITGEEST – Het water van het Uitgeestermeer oogt niet alleen koud, maar is het met een watertemperatuur van een graadje of vijf ook daadwerkelijk. Het weerhoudt een klein gezelschap er daarentegen niet van om een paar keer per week het donkere water van het meer in te plonzen.

door onze verslaggever Bert Westendorp

“Uitstekend voor je immuunsysteem, dat is inmiddels wetenschappelijk bewezen en dus juist in dit coronatijdperk hard nodig”, laat Yvette van der Does met enthousiasme in haar stem weten. “Het koude water instappen geeft meteen een verfrissend effect en is niet moeilijk. Je voelt je direct sterker er en helderder in je hoofd.” Door een knieblessure was zij min of meer gedwongen om het hardlopen in te wisselen voor zwemmen. Maar met de gesloten zwembaden bleef er geen andere keus over dan te zwemmen in buitenwater zoals vijvers, vaarten, de zee en dus ook het Uitgeestermeer.

Nabijgelegen vijver voor spontane afkoeling

Yvette en Elrieke wonen in Krommenie waar vorige zomer de tweede editie van De Buurtcamping Agathepark werd opgezet. Zo’n locatie dient om de onderlinge band tussen de wijkbewoners te verstevigen. Vanuit de camping wist een aantal kampeerders in de hitte de nabijgelegen vijver te vinden voor een spontane afkoeling. De contacten op de camping leidden tot nieuwe vriendschappen en een periode ook tot meer enthousiaste zwempartijen. Maar het plonsen raakte na verloop van tijd toch een beetje in het slob.

Elke week wel een paar keer het water in

Tot corona kwam. Spontaan kwam het idee weer boven borrelen om te gaan zwemmen. Eind oktober trokken de vrouwen er opnieuw samen op uit om in de Noordzee bij Castricum het zwemmen weer op te pakken. Yvette: “Begin november gingen we het ook weer een keertje bij het surfstrandje in Uitgeest proberen met een paar vrienden. Sinds die datum zwemmen we meerdere keren per week op deze fantastische plek. Gemiddeld bestaat het gezelschap uit zo’n zes mannen en vrouwen, die er niet voor terugdeinzen om ook bij een fikse temperatuurdaling te ‘genieten’ van een plonspartij.”

Goed de spieren opwarmen en diep ademhalen

Voorafgaand aan dat ‘genieten’, is er eerst een stevige warming up met muziek. Elrieke Muller, professioneel yogadocent, regelt dat niemand onvoorbereid het water induikt en even goed de spieren opwarmt en een paar keer diep ademhaalt. Vervolgens gaan de deelnemers drie keer het water in. “De eerste twee keer ‘erin en eruit’ en daarna blijven we een paar minuten in het water tot we helemaal door zijn”, legt Elrieke uit.
Zowel oudejaarsdag als nieuwjaarsdag was het gezelschap te vinden aan de boorden van het meer. “Op de laatste dag van het jaar was er behoorlijk wat belangstelling. De jongste deelnemer was acht, de oudste net geen zeventig.” De Frisse Duik Club is voor alle leeftijden. Na de verfrissende zwempartij staat warme thee en fruit gereed voor de deelnemers.

Meedoen?

De meiden laten weten dat iedereen mee kan doen en in principe kost het niets, maar een vrijwillige bijdrage stellen ze wel op prijs. “We regelen tenslotte voor de deelnemers wel een geheel verzorgd programma.”
Wie een keer mee wil doen met De Frisse Duik Club - in alle jaargetijden en geen koukleum is - kan zich aanmelden bij Yvette per sms of Whatsapp via tel. 06-52022906.

Elrieke Muller (l) en Yvette van der Does gereed voor een plons in het water bij een felle noordoostenwind en schuimkoppen op het water.
Elrieke en Yvette kennen geen koudwatervrees.
De Frisse Duik Club in het water van het Uitgeestermeer. Vooraan Elrieke en recht daarachter Yvette.