Plannen rond De Meet: onrust bij clubs

Algemeen
Voorzitter Van Sambeek wijzend op het clubgebouw: “Het zou betekenen dat ons clubhuis moet verdwijnen door een multifunctioneel sportcomplex. Dat kan natuurlijk niet, we hebben ruimte nodig om onze spullen op te slaan.
Voorzitter Van Sambeek wijzend op het clubgebouw: “Het zou betekenen dat ons clubhuis moet verdwijnen door een multifunctioneel sportcomplex. Dat kan natuurlijk niet, we hebben ruimte nodig om onze spullen op te slaan. ((Foto: Bert Westendorp))

UITGEEST – IJsclub Uitgeest, opgericht 1854, heeft diverse roerige tijden meegemaakt en dat is anno 2021 niet anders. Vorig jaar kwam het college van burgemeester en wethouders tot de conclusie, dat het terrein van de ijsbaan aan de Castricummerweg prima geschikt is voor nieuwbouw van sporthal De Meet. Voor de ijsclub was het, evenals voor leden van jeu de boulesvereniging Club de Petanque Boule Plaisir, grenzend aan het terrein van de ijsvereniging, behoorlijk schrikken.

Voorzitter Herman van Sambeek van de ijsclub heeft na het nieuws over de plek waar de nieuwe hal eventueel kan komen, contact gezocht met gemeente Uitgeest. Van Sambeek: “Het zou betekenen, dat ons ijsclubgebouw moet verdwijnen door de bouw van een multifunctioneel sportcomplex. Nou dat kan natuurlijk niet, we hebben ruimte nodig om onze spullen op te slaan. Ik heb er bij de gemeente op aangedrongen om voor de club een voorziening te regelen waar we die spullen kwijt kunnen. Dat het terrein kleiner wordt, is iets waar we mee kunnen leven. Ons voorstel is om ter compensatie een baan van 333 meter aan te leggen met als ondergrond beton, zodat we ook als het een nacht goed vriest een ijslaagje op het beton kunnen aanbrengen. Dan kan er geschaatst worden.”

De ijsclub maakt drie maanden per jaar gebruik van het terrein. “In december, januari en februari huren we het terrein van de gemeente. De rest van het jaar kunnen op het terrein allerhande andere activiteiten plaatsvinden.”

Van Sambeek wil even kwijt dat IJsclub Uitgeest maar liefst 650 leden telt. Wanneer er ijs ligt, is de belangstelling groot. Jong en oud weten de fraai gelegen ijsbaan te vinden. De voorzitter wil zo snel mogelijk met alle partijen om tafel zitten om de zaken in goede banen te leiden.

“Ik snap ook wel dat alles met geld te maken heeft en gemeente Uitgeest zit toch krap bij kas. Maar wij willen wel de mogelijkheid behouden om in Uitgeest op de baan te kunnen schaatsen.” Schaatsen op de ijsbaan was in maart 2018 voor het laatst mogelijk, maar de baan is ook deze winter gereed om de vorst welkom te heten. Traditioneel is het terrein deze wintermaanden onder water gezet, mocht de kou toch nog komen.

De plannen van B&W zijn vrij concreet, maar de gemeenteraad moet dan wél akkoord gaan met de locatie van de nieuw te bouwen sporthal. Waarschijnlijk valt dit voorjaar de beslissing. De ijsclub en jeu de boules vereniging wachten de zaken met spanning af.

Sporthal De Meet aan de Castricummerweg, gebouwd in de jaren tachtig, is door de gemeente afgeschreven. Op deze plek worden in de toekomst waarschijnlijk woningen gebouwd.