Weekend winter wonderland, schaatsen zit in onze genen

Algemeen
Alkmaardermeer, een unieke foto voor in het schaatsarchief.
Alkmaardermeer, een unieke foto voor in het schaatsarchief. (Foto: Marco van der Does)

AKERSLOOT/DE WOUDE - Het schaatsen zit in onze genen. Afgelopen weekend was dat te zien aan de jeugd. In geen jaren hebben we ijs gehad. in 2017 hebben we een paar dagen op het ijs kunnen staan. Kleuters hadden dus nog nooit eerder op het ijs gestaan. Toch zag je ze voorbij krabbelen, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Natuurijs en schaatsen is een nationaal feest. 

Verhaal gaat verder onder de foto

Drukte bij kluunplaats Crommenije. (Foto: Marco van der Does)

Er ligt in elke schuur of zolder wel een paar ijzers die ondergebonden konden worden. Alle leeftijden vermaakten zich op het ijs, ook rondom het Uitgeester- en Alkmaardermeer. Niet alleen werd er geschaatst. Te zien waren ook ijszeilers, mensen met kites en zelfs hier en daar een durfal met een foil wing. 

Het ijs was op de meeste sloten, meren en vaarten dik genoeg om de honderden passanten te houden. Het spiegelgladde ijs nabij De Woude en Akersloot leverde unieke beelden op. Die kunnen zo het archief in van de lokale ijsclubs.

Het mooie schaatsweer van de afgelopen dagen leverde naast veel schaatspret helaas ook breuken en ander letsel op. Niet iedereen was in topconditie, had de schaatsen geslepen of kon rechtop blijven bij ribbelijs. De ziekenhuizen in de regio hielden hier rekening mee en hadden hun roosters ingericht voor drukte door schaatsongevallen. Ze noemen het, naar eigen zeggen, hun ‘koek-en-zopie-poli’.

Deze man neemt een koud bad in het Zwaansmeer. Dit wak blijkt populair te zijn. (Foto: Yvette van der Does)

Bevroren steiger bij eiland Zeilvereniging de Onderlinge. (Foto: Marco van der Does)


Waaghalzen op het Alkmaardermeer. (Foto: Marco van der Does)

Drukte bij Uitgeestermeer.