Kennemer Wonen voorloper verduurzamen van woningen

Algemeen
Kennemer Wonen is voorloper in het verduurzamen van woningen.
Kennemer Wonen is voorloper in het verduurzamen van woningen. ((Foto: aangeleverd))

REGIO - Kennemer Wonen is één van de voorlopers als het gaat om duurzaamheid en het verduurzamen van woningen. Afgelopen jaar heeft zij gemiddeld energielabel A behaald voor haar woningen. Branchevereniging Aedes stelt als ijkpunt op weg naar CO2-neutrale woningen in 2050, dat corporatiewoningen in 2021 gemiddeld energielabel B moeten hebben.

Kennemer Wonen heeft in 2020 gemiddeld energielabel A

Kennemer Wonen heeft dat doel dus nu al meer dan gehaald. “Duurzaamheid is belangrijk voor ons. Met de verduurzaming van onze huurwoningen dragen wij bij aan de klimaatdoelstellingen en het helpt ons om wonen betaalbaar te houden voor onze huurders.” aldus Krista Walter, directeur-bestuurder van Kennemer Wonen.

Kennemer Wonen wil net als andere woningcorporaties in Nederland haar huurwoningen energiezuiniger maken. Woningcorporaties hebben hier met Aedes - de branchevereniging voor corporaties - afspraken over gemaakt. Walter: “We zijn hier echt behoorlijk uniek in. Omdat de woningen met de laagste energielabels als eerste zijn aangepakt, hebben we nu steeds minder woningen met deze labels. We maken nu dus steeds kleinere stappen. Maar we gaan gewoon door, want ook kleine stapjes zijn stapjes vooruit.”

Investeren

Kennemer Wonen is al jaren geleden begonnen met investeren in duurzaamheid, gelijktijdig met het uitvoeren van onderhoud. Zo wordt er bijvoorbeeld bij schilderwerk van complexen direct enkele beglazing vervangen voor HR++ glas. Als dakbedekking wordt vervangen, worden de daken geïsoleerd. Ook kunnen huurders van Kennemer Wonen op eigen verzoek hun woning laten isoleren. Maar Kennemer Wonen investeert niet alleen in onderhoud. Bij renovatieprojecten worden direct energiebesparende maatregelen getroffen, waarbij het de ambitie is om tenminste energielabel A te behalen. In 2016 is Kennemer Wonen gestart met een programma om elk jaar 1.000 huurwoningen te voorzien van maximaal acht zonnepanelen. Dit tempo is in 2019 opgevoerd naar 1.500 huurwoningen per jaar. Daarnaast is Kennemer Wonen betrokken bij innovatieve projecten zoals aansluiting van woningen op het warmtenet, elektrisch koken en het plaatsen van batterijen voor opslag van zonne-energie bij complexen. Verduurzaming van huurwoningen helpt wonen betaalbaar te houden voor de huurders van nu en in de toekomst. Kennemer Wonen vraagt geen huurverhoging voor de energiebesparende maatregelen die worden uitgevoerd. Hierdoor profiteert de huurder direct van de besparing die het hem of haar oplevert.

Walter benadrukt dat de successen van nu geen reden zijn om stil te zitten. Er ligt een enorme uitdaging voor de toekomst, waar alle woningen in 2050 CO2-neutraal (en dus aardgasvrij) moeten zijn. “Voor deze en de andere opgaven die er liggen is voldoende financiële armslag nodig. Wij zijn afhankelijk van de keuzes die het kabinet op dit moment maakt naar aanleiding van de voorstellen van de verschillende klimaattafels. Alleen door een substantiële verlaging van de belastingdruk voor corporaties is het mogelijk dat de huren betaalbaar blijven, we werken aan nieuwbouw en we onze ambities voor een CO2 neutrale toekomst waarmaken.”

Afbeelding