Truss AFAS Stadion op z’n plek

Algemeen
De mega truss die maanden voor de hoofdingang lag, zit eindelijk op z'n plek.
De mega truss die maanden voor de hoofdingang lag, zit eindelijk op z'n plek. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - Het zag er indrukwekkend uit. Twee enorme kranen die woensdagmorgen de - zogenaamde - mega truss van 170 meter lang en 630.000 kilo de lucht in hesen. ‘Operatie dak’ verliep soepeltjes en dus sluit AZ zijn dakloze periode af. Bezoekers stonden massaal op het naastgelegen parkeerterrein om het spektakel te zien. Wie niet bij het stadion was, kon de livestream volgen.

(Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Het was woensdag 592 dagen geleden dat een gedeelte van het dak van de Molenaar-tribune instortte. Dat de dakloze periode nu eindelijk de volgende fase ingaat, stemde directeur Robert Eenhoorn dik tevreden. “Het verliep allemaal vrij rustig en mooi om dit mee te maken, al hoop ik wel meteen dat dit de laatste keer is”, zegt Eenhoorn glimlachend tegen AZ-tv. “Wat ook mooi om te zien is zijn de vakmensen die die allemaal mogelijk maken; het zijn echt professionals. Een deel van de truss zit volledig vast en de andere kant heeft wat speling. De constructie beweegt en dit is nodig om dat op te vangen. De beelden van het plaatsen zien er geweldig uit, je krijgt een steeds beter beeld van hoe het stadion er straks uitziet. Wanneer er weer supporters in kunnen? Dat ligt niet alleen aan het stadion, al moeten we alles nog afmonteren. Denk dan aan licht, geluid, camera’s en kachels. Je gaat vanaf nu echt veranderingen zien. Bloemen krijg je bij de finish, zover is het nog niet. Maar we hebben vandaag wel een heel belangrijke stap gezet.”


(Foto: vincentdevriesfoto.nl) 

Honderd vrachtwagens

De twee hijskranen die woensdag de klus klaarden zijn speciaal voor de AZ-operatie van Frankrijk naar Alkmaar gereden. Voor alle onderdelen van de hijskranen en contragewichten waren zo’n honderd vrachtwagens nodig. Eerder werden de kranen al gebruikt bij het Estadio Santiago Bernabéu van Real Madrid. Volgens Robert Eenhoorn hebben de Alkmaarders straks ‘het veiligste stadion van Nederland’.

Twee gigantische kranen tillen de truss op z'n plek.
Veel nieuwsgierigen namen een kijkje