Consequenties vestiging Uitgeest onduidelijk

Algemeen
De vestiging in Uitgeest.
De vestiging in Uitgeest. ((Foto: Donald Esser))

D-reizen, een van de grootste reisorganisaties van Nederland, is failliet verklaard. Volgens het bedrijf kwam er vanwege de coronacrisis nauwelijks geld binnen door de reisverboden. Ook zou het fonds van de overheid, het voucherfonds, te laat zijn goedgekeurd om D-Reizen te kunnen redden. Bij het bedrijf werken ruim 1150 mensen bij de 285 reisbureaus in Nederland.

“Het is een gitzwarte dag voor ons”, zegt Jan Henne De Dijn, de hoogste baas van het bedrijf. Hij kocht het bedrijf eind vorig jaar over van een Duits reisconcern. “Er zijn de afgelopen periode veel gesprekken geweest met partijen om tot een oplossing te komen. Met ons faillissement valt een belangrijke schakel weg in de reisindustrie in Nederland.”

“Dit is hartstikke triest voor alle mensen die bij D-reizen werken”, reageert Frank Oostdam, directeur van reiskoepelorganisatie ANVR. “Het is een iconisch bedrijf, dat geschiedenis heeft geschreven in de reissector. Je denkt dat D-reizen too big to fail is, maar dat blijkt nu niet.”

Volgens Oostdam kan het faillissement gevolgen hebben voor touroperators. “D-reizen neemt zo’n centrale plek in de reissector in, dat het een domino-effect kan hebben. Meerdere touroperators die aan D-reizen leveren, kunnen ook in de problemen komen.” Consequenties voor de vestiging in Uitgeest zijn nog onduidelijk.

D-Reizen werd in 1966 opgericht en kwam voort uit een initiatief van supermarktketen Dirk van den Broek. De supermarktketen heeft z’n belang in het bedrijf zeven jaar geleden verkocht. “Wij betreuren zeer wat er nu is gebeurd”, schrijft de Van den Broek-familie in een verklaring. “Onze gedachten gaan vooral uit naar de vele betrokken medewerkers.”