Niet sporten, maar vaccineren in De Zien

Algemeen
Adri de Beer krijgt in Uitgeest de eerste vaccinatie.
Adri de Beer krijgt in Uitgeest de eerste vaccinatie. ((Foto: Bert Westendorp))

UITGEEST – Afgelopen dinsdag om 09.00 uur ging de ‘vaccinatiedeur’ van sporthal De Zien open. “Ja, u kunt naar binnen”, laat een toezichthouder weten. Om te vervolgen met: “Maar niet allemaal tegelijk hè.” Zo’n tien senioren, geboren voor 1951, hebben zich verzameld bij de sporthal, die voorlopig is omgebouwd tot vaccinatiecentrum.

De route naar de sporthal aan de Zienlaan staat aangegeven op grote gele borden met zwarte letters voor degenen die niet weten waar De Zien is. De aanwijzing is er met name voor mensen van buiten het dorp, die zich hier ook kunnen laten vaccineren.

Adri de Beer

Deze ochtend zijn het in eerste instantie inwoners van Uitgeest die aan de oproep tot vaccinatie gehoor hebben gegeven. Maar het gezelschap moest de kwieke 76-jarige Adri de Beer uit Uitgeest voor laten gaan. Dat wapenfeit speelde zich een half uur eerder af onder toeziend oog van speciaal voor dit doel opgeroepen genodigden, onder wie burgemeester Sebastiaan Nieuwland.

Fotomoment

Mevrouw De Beer diende als ‘fotomoment’ en had geen enkele moeite met alle aandacht. “Dat ik de eerste ben in Uitgeest komt denk ik door mijn naam. De organisatie doet het vaccineren in alfabetische volgorde vermoed ik.” Na de prik kreeg deze op leeftijd zijnde senior een fraaie bos bloemen om vervolgens even een kwartier plaats te nemen op een stoeltje verderop om te kijken of er geen bijverschijnselen optraden na de vaccinatie. “Nee hoor, ik voel me prima”, liet de Uitgeestse na een paar minuten weten.

Burgemeester Nieuwland schreef op een speciaal voor de vaccinaties opgehangen dankbord de duidelijke boodschap: ‘Samen werken aan perspectief!’

Pfizer

GGD programmamanager Monique Nollen: “We kunnen per dag ruim vierhonderd mensen vaccineren. De mensen van deze doelgroep, geboren voor 1951, worden ingeënt met Pfizer. Het probleem nu is, dat we te weinig vaccins hebben. De vaccins worden verdeeld over diverse locaties.” In Kennemerland zijn zes vaccinatiecentra en dat lijkt voorlopig voldoende. De Zien blijft tot en met augustus dienst doen als locatie voor het inenten.”

‘Geen zorgen’

Bij de ingang van De Zien verzamelen zich steeds meer mensen. Op de vraag of er enige angst is voor de prik laat de 77-jarige Jeanne weten: “De kans op een auto-ongeluk is vele malen groter. Ik maak me hier echt geen zorgen over en laat me zonder angst inenten.” Ook burgemeester Nieuwland toont zich optimistisch en gaat ervan uit, dat iedereen die een oproep krijgt zich ook laat vaccineren.

Even een kwartiertje wachten in verband met mogelijke bijverschijnselen.