Stichting Alkmaardermeeromgeving in coronatijd

Algemeen
De visie van de Stichting Alkmaardermeeromgeving is dat de groene ruimten rond de woonkernen vitaal en open moeten blijven.
De visie van de Stichting Alkmaardermeeromgeving is dat de groene ruimten rond de woonkernen vitaal en open moeten blijven. (Foto: Ernst Mooij)

CASTRICUM - Met de lockdown en de avondklok is onze samenleving deels op de rem gezet. Dit geldt echter niet voor de Stichting Alkmaardermeeromgeving, die draait door op volle toeren. Gemeenteraadsvergaderingen en andere bijeenkomsten met het buitengebied als onderwerp worden online gevolgd. Een nieuwe website met een beeldbank is in gebruik genomen. De beeldbank is tot nu toe doorzoekbaar op afbeeldingen van de Westwouderpolder, de omgeving van Akersloot en Uitgeest. Ondertussen wordt de beeldbank verder gevuld. Elke maand wordt op de website een standpunt van maand gepubliceerd waarop gereageerd kan worden.

Visie en missie

De Stichting is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor het behoud en de versterking van de natuur, de landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten van het groene gebied in de gemeenten Castricum en Uitgeest. De Stichting wil haar aandachtsgebied uitbreiden naar de buitengebieden van de gemeenten Heemskerk en Beverwijk. 

Haar visie is dat de groene ruimten rond de woonkernen vitaal en open moeten blijven. Van west naar oost, over een afstand van slechts 10 km, omvat dit gebied een even divers als typisch Noord-Hollands landschap: strand en duinen, geestgronden, poldergebieden en het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Deze groene oase is van grote waarde voor mens en natuur, maar staat onder druk. Voorbeelden daarvan zijn: de zoektocht naar locaties voor windturbines en zonneparken in het kader van de Regionale Energietransitie en de verbindingsweg tussen de A8 en de A9. De missie van de Stichting is waken over kwaliteitsbehoud van de buitengebieden en waar nodig kwaliteitsverbetering te bevorderen door deelname aan participatieprocessen.

Vrijwilligers

Door de lockdown, de avondklok en andere maatregelen om het covid-virus onder controle te krijgen, is het sociale en culturele leven nogal ingeperkt en kunnen ook de door de Stichting georganiseerde excursies en samenkomsten niet doorgaan. Toch is het voor de Stichting van groot belang om ook in deze bizarre tijd met haar donateurs in contact te blijven en voor de samenleving zichtbaar te zijn. 

Al vele jaren wordt het Voorjaarsbericht uitgebracht en is in het najaar voor het eerst een Najaarsbericht verspreid. Daarnaast bestaat de intentie om tussentijds (digitale) nieuwsbrieven uit te brengen. Om dat te kunnen realiseren is de Stichting op zoek naar een vrijwillig publiciteitsmedewerker.

De Stichting bestaat uit een bestuur en min of meer autonome afdelingen waarvoor afdelingsmedewerkers nodig zijn die affiniteit hebben met landschap, natuur en cultuurhistorie in de gemeente Castricum, Uitgeest, Heemskerk of Beverwijk. De afdelingen in bovengenoemde gemeenten worden aangestuurd door een afdelingscoördinator. De Stichting is geen eigenaar of beheerder van natuurterreinen, maar waakt over het landschap in het algemeen. Zij is vertegenwoordigd in verschillende klankbordgroepen, bestudeert provinciale en gemeentelijke plannen die van invloed zijn op het landelijk gebied en denkt daarover mee. 

Als het voorjaar lonkt zullen velen naar buiten trekken. Parken, stranden, natuur- en recreatiegebieden zullen druk worden bezocht. Hopelijk zal daarmee ook de waardering voor natuur en landschap toenemen en vrijwilligers opleveren die zich met de Stichting voor natuur en landschap willen inzetten. Het ziet er naar uit dat binnenkort afdeling Beverwijk van start kan gaan, maar er is meer menskracht nodig. De Stichting heeft behoefte aan een breed spectrum aan talenten. Raadpleeg de vacatureberichten onder ‘Vrijwilligers’ op https://alkmaardermeeromgeving.nl. Belangstellenden kunnen voor een online of telefonische kennismaking zich aanmelden via secretariaat@Alkmaardermeeromgeving.nl