Jongerenhuisvesting Benesserlaan lijkt voldongen feit

Algemeen
Mevrouw Bouwhuis en Bert Heintzberger zijn, zoals veel buurtbewoners, faliekant tegen de plannen voor jongerenhuisvesting op dit stukje groen.
Mevrouw Bouwhuis en Bert Heintzberger zijn, zoals veel buurtbewoners, faliekant tegen de plannen voor jongerenhuisvesting op dit stukje groen. ((Foto: Bert Westendorp))

UITGEEST – De meningen van bewoners aan de Benesserlaan zijn duidelijk. Bewoners zijn voor het merendeel faliekant tegen het plan om woningen voor jongeren op het veldje aan de Benesserlaan te plaatsen.

Mevrouw Bouwhuis woont samen met echtgenoot en hond aan de Benesserlaan op een steenworp afstand van het bewuste veld. “Ik ben woedend. Dit is toch geen plek voor jongeren. Het zijn twintig kleine woningen met nauwelijks berging. Dat betekent een boel troep op straat en veel overlast in onze wijk. En die woningen zijn echt niet bestemd voor Uitgeester jongeren, er komen, zeker weten, asielzoekers in. Ik heb niets tegen die mensen, maar de druk op de wijk wordt gewoon veel te groot. Komt bij dat de huizenprijzen daardoor ook fors dalen. Ik ken mensen die hun huis door die jongerenhuisvesting willen verkopen. Ik geef ze dan wel de raad om dat zo snel mogelijk te doen want als die woningen er eenmaal staan zijn ze te laat!”

Onbehoorlijk bestuur’

Bouwhuis krijgt bijval van Bert Heintzberger die een woning grenzend aan het bewuste veldje heeft. “Het is allemaal onbehoorlijk bestuur. De gemeenteraad is gewoon buitenspel gezet, het college heeft dit allemaal doorgezet. Twee weken terug kregen we bericht dat er geen woningen op deze plek komen en plots was er kort geleden bericht dat er op het veld wel jongerenhuisvesting komt. Vergeet niet dat vijfhonderd bewoners een petitie getekend hebben tegen dit plan. Het is onbehoorlijk bestuur.”

Raadscommissie

Het college van Uitgeest houdt daarentegen vast aan het eerder gedane voorstel aan de raadscommissie om eerste de Benesserlaan en later de Zienlaan aan te wijzen voor de realisatie van de tijdelijke jongerenwoningen door Kennemer Wonen.

“De variëteit aan meningen van zowel de raadsleden als insprekers tijdens de Raadscommissie Ruimtelijke Ordening (RO) over beide locaties zijn meegenomen en besproken voordat het definitieve besluit is genomen. Het grote tekort aan betaalbare woningen voor jongeren in Uitgeest is meest belangrijk. Deze noodzaak wordt breed gedeeld. Bij de bespreking van het voorstel van het college aan de Commissie om zowel de locatie Benesserlaan als de locatie Zienlaan te ontwikkelen werd duidelijk dat er sprake was van een diepe verdeeldheid over de locatiekeuze. De commissieleden vonden elkaar wel in de noodzaak om te voorzien in betaalbare woningen voor jongeren. De woningnood onder deze doelgroep is hoog en de huidige gespannen woningmarkt in de regio biedt onvoldoende mogelijkheden voor jongeren om zelfstandig te gaan wonen. Zowel uit de Commissie als vanuit de insprekers wordt de noodzaak onderschreven om tot actie over te gaan”, laat de gemeente weten.

Meest geschikt

De reactie van gemeente Uitgeest over locatie Benesserlaan: “Het college heeft eerder de locatie Benesserlaan beoordeeld als meest geschikt voor de tijdelijke jongerenwoningen. Deze locatie was aangedragen door de Jeugd- en Jongerenraad in hun onderzoek uit 2019. Daarop zijn meerdere locaties onderzocht op haalbaarheid. De Commissie Ruimtelijke Ordening heeft het college op 6 oktober 2020 verzocht om de mogelijkheden van de Zienlaan te onderzoeken. Deze locatie is aangedragen door de omwonenden van Benesserlaan als alternatieve locatie.

Beide locaties worden op dit moment als planologisch haalbaar ingeschat. Gelet op de breed gedeelde urgentie voor het realiseren van betaalbare tijdelijke jongerenwoningenwoningen vindt het college het wenselijk om beide locaties als ontwikkellocatie aan te wijzen. Participatie van de Benesserlaan is vorig jaar gestart en het participatietraject van de Zienlaan wordt binnenkort opgestart.” Daarmee lijkt het lot van het grasveldje bezegeld.