Uitgaven BUCH onder de loep. Wat betekent dat voor Uitgeest?

Algemeen
In de toekomst geen bedragen meer in de BUCH, die hoger zijn dan de maandelijkse betalingen die voor 2021 zijn begroot.
In de toekomst geen bedragen meer in de BUCH, die hoger zijn dan de maandelijkse betalingen die voor 2021 zijn begroot. ((Foto: aangeleverd))

BUCH-REGIO - Al eerder liet de Castricumse eenmansfractie Van Schoonhoven in de media een nogal kritisch geluid horen over de ambtelijke BUCH-organisatie. 

De ambtelijke diensten van vier gemeenten werken in BUCH-verband (Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo) samen om beleid, kennis, uitvoerende taken en kosten te delen. De samenvoeging gebeurde in 2015 en zou op termijn tot een forse kostenreductie moeten leiden. Bij de start was de BUCH-begroting 53 miljoen. Dit jaar liepen de kosten op naar 72 miljoen.

De fractie Burgerforum van Leo van Schoonhoven liet een paar weken geleden al via de media weten, dat een kostenstijging van de Buch leidt tot minder investeringsmogelijkheden in publieke voorzieningen. Door het uit de hand lopen van de kosten kunnen zaken voor inwoners niet meer worden uitgevoerd. Intussen is de gemeenteraad van Castricum in totaliteit doordrongen van de precaire situatie. De raad heeft dan ook een brief gestuurd naar de collega-gemeenteraden van de andere Buch-gemeenten, in de hoop dat ook zij het BUCH functioneren heroverwegen.

De gemeente Castricum is door de Provincie Noord-Holland onder preventief toezicht geplaatst. Een sluitende begroting voor de jaren 2022, 2023 en 2024 lukt niet zonder dat de BUCH daar zijn bijdrage aan levert. De brief maakt duidelijk wat er speelt. De afspraken over kostenbesparingen zijn niet nagekomen. Het aantal ambtenaren is met 100 m/v gestegen. De begroting is opgelopen van 53 miljoen in 2017 tot 72 miljoen euro in 2021. En daar komt de externe inhuur nog bij.

De raad wil dat de BUCH komt met Dienstverleningsovereenkomsten (DVO’s). Hierin worden standaardtaken en plustaken aangegeven. De standaardtaken worden geharmoniseerd en de kosten naar rato van het aantal inwoners toebedeeld. De raad wil ook een huisvestingsplan zien en het beperken van de inhuur van externen. Een beleidsplan om de organisatie de komende jaren zo fit en gezond mogelijk te krijgen is ook noodzakelijk.

Geen toestemming meer

De ondertekenaars van de brief geven het Castricumse college geen toestemming meer voor overschrijding van de BUCH-bijdrage. De raad wil, dat de werkorganisatie zo spoedig mogelijk zijn zaken op orde krijgt. Dit betekent, dat er door Castricum in de toekomst geen bedragen meer worden overgemaakt die hoger zijn dan de maandelijkse betalingen die voor 2021 zijn begroot. Leo van Schoonhoven: “Eindelijk grijpen we in.”

Reageren over ontwikkelingen binnen de BUCH-organisatie in Bergen, Uitgeest, Castricum of Heiloo? Mail naar: redactie.nbu@rodi.nl