Wedstrijd: breng ode aan het Oer-IJ landschap

Algemeen
Stichting Oer-IJ hoopt dat amateurkunstenaars er massaal op uit trekken en plein air een tekening of schilderij maken.
Stichting Oer-IJ hoopt dat amateurkunstenaars er massaal op uit trekken en plein air een tekening of schilderij maken. (Foto: Stichting Oer-IJ)

KENNEMERLAND - Het themajaar ‘Ode aan het landschap’ van Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) is voor de Stichting Oer-IJ aanleiding regionaal een wedstrijd te organiseren waarbij de bewoners van Kennemerland worden opgeroepen deze zomer een persoonlijke lofzang op het landschap in het Oer-IJ gebied te maken. Dat kan met een kort verhaal, een gedicht, een foto of met een kunstwerk. Alle bijdragen worden op een website gepubliceerd en met de meest geslaagde inzendingen zijn toepasselijke prijzen te winnen. Iedereen kan meedoen tot 15 september. 

Schrijfwedstrijd i.s.m. bibliotheken Kennemerwaard

Voor de schrijfwedstrijd wordt nauw samengewerkt met de bibliotheken Kennemerwaard, Heiloo en IJmond Noord. De categorie tekst kent twee onderdelen: kort verhaal (maximaal 750 woorden) en poëzie (gedicht, liedtekst of stapelgedicht). Een stapelgedicht is een foto gemaakt van een stapeltje rugteksten op boekomslagen, die samen een toepasselijke regel vormen. De inzendingen van de schrijfwedstrijd worden beoordeeld door een jury die bestaat uit Paul Pfann, Hanneke Klinkert (beide docent Nederlands) en Joris Brussel (stadsdichter van Beverwijk en Alkmaar). Deelnemers aan de schrijfwedstrijd sturen hun bijdragen per email naar inzendingenodeaanhetoerij@bknw.nl. Op papier inleveren bij een van de deelnemende bibliotheken mag ook.

Oer-IJ leent zich bij uitstek voor fotografie

Het Oer-IJ gebied, dat zich uitstrekt tussen Zaanstad, Velsen en Alkmaar, leent zich door zijn gevarieerdheid en weidsheid bij uitstek voor fotografie. De initiatiefnemers van de wedstrijd vragen de mensen zelfstandig met een camera op pad te gaan en zich door het landschap te laten inspireren. Ze mogen de schoonheid van de natuur vastleggen, maar ook kiezen voor het in beeld brengen van bedreigingen of teloorgang. Vakjurylid is pers- en natuurfotograaf Hans van Weel uit Alkmaar, onder meer actief voor het Noordhollands Dagblad en Landschap Noord-Holland. De foto’s kunnen worden gestuurd naar het emailadres ode@oerij.eu

De tekst loopt door onder de foto.

Beeld van uitzicht over een akker in Kennemerland. (Foto: Stichting Oer-IJ)

Beeldende kunst met expositie

Ook voor de beeldende kunst is er een aparte categorie. De organiserende Stichting Oer-IJ hoopt dat amateur-kunstenaars er massaal op uit trekken en ergens in het landschap vanaf een dijk of in een polder en plein air een tekening of schilderij maken. Thuis aan de slag, met de inspiratie die buiten is opgedaan, kan natuurlijk ook. Wie kans wil maken op een prijs stuurt een foto van het kunstwerk naar ode@oerij.eu. De bedoeling is een selectie van de tekeningen en schilderijen later te exposeren. In dit verband wordt onder meer samengewerkt met Toonbeeld, centrum voor Kunstzinnige Vorming in Castricum. Vakjurylid voor dit onderdeel is kunstschilder Jan Groenhart uit Bergen, vooral bekend vanwege zijn bijna abstracte landschap-impressies. 

Prijzen in elke categorie

In elke categorie zijn er prijzen te verdienen. De winnaars worden uitgenodigd voor een speciale Oer-IJ excursie met twee personen, wie tweede wordt krijgt een Oer-IJ Atlas en voor de derde plaatsen zijn waardebonnen van 30 euro beschikbaar. Alle inzendingen staan straks bij elkaar op de website www.oerij.eu. Daar zijn nu al de details van de wedstrijd en de voorwaarden voor deelname te vinden. Meedoen kan tot 15 september.