Zwemmen in Zwaansmeer niet zonder risico

Algemeen
“Oh, is de zwemkwaliteit slecht..? Nee dat weten we niet.”
“Oh, is de zwemkwaliteit slecht..? Nee dat weten we niet.” ((Foto: Bert Westendorp))

UITGEEST - ‘Zwemkwaliteit slecht’, zo staat te lezen op het informatiebord bij het Zwaansmeer. Op website www.zwemwater.nl staat dezelfde mededeling, daterend van 30 april dit jaar. Het zijn de officiële gegevens van de overheid.

Het meertje is al jaren een verdachte zwemlocatie. Met dagen achtereen zonnig warm weer is er kans op blauwalg. Maar daar is tot op heden nog geen sprake van. Wel is het water bacteriologisch verontreinigd zo blijkt uit metingen. Die toestand kan in de loop van de tijd veranderen want elke twee weken is ook hier controle van het oppervlaktewater.

Het water in

“Ja we gaan zo meteen lekker het water in. We komen uit Krommenie, maar komen hier regelmatig. Bij ons in de buurt zijn weinig zwemmogelijkheden. Je hebt het buitenbad in Krommenie, maar vinden dat na de verbouwing minder gezellig.” Bretley de Groot en Nigel Dado genieten op het grasveld naast het Zwaansmeer deze vrijdagmiddag van de lentezon. De schoolexamens zijn afgerond, dus is het tijd om te chillen.

Twijfel

“Oh, is de zwemkwaliteit slecht..? Nee dat weten we niet”, laat Bretley weten. Wie het water induikt loopt het risico op maag- en darmklachten. Na deze mededeling twijfelt het duo of er nog een duik genomen gaat worden.

Verbaasd

Een rondgang op het terrein toont aan dat niemand zich bewust is van ‘Zwemkwaliteit slecht’. Een groepje jonge meiden, eveneens uit Krommenie, is verbaasd over het gegeven. Ook dit gezelschap is het niet opgevallen dat er op het infobord bij het Zwaansmeer een zwemmer is afgebeeld op een wit bord met rode rand en rode streep door de zwemmer.

Tekst gaat verder onder foto


Lees goed het informatiebord voor je gaat zwemmen. (Foto: Bert Westendorp)

Informatie

Iedere twee weken vindt er een controle plaats van het zwemwater. Alle informatie is te vinden op www.zwemwater.nl. Daarop is ook te vinden dat het water van Uitgeester- en Alkmaardermeer, op geringe afstand van het Zwaansmeer, van goede kwaliteit is.