Lachgas in Uitgeest: rijbewijs kwijt

Algemeen
Gebruikte lachgas balkonnetjes op een parkeerplaats in Uitgeest.
Gebruikte lachgas balkonnetjes op een parkeerplaats in Uitgeest. ((Foto: Donald Esser))

UITGEEST - De afgelopen tijd zijn er in de regio meerdere verkeersongevallen geweest waarbij lachgas - populaire ‘drug’ bij jongeren - in het spel was.

“Lachgas in het verkeer begint een serieus probleem te worden”, volgens advocaat Bert kabel, gespecialiseerd in verkeersrecht. ”Het zal niet lang duren voor dat de eerste verkeersdoden zullen vallen.”

Rijden onder invloed van lachgas is strafbaar

“Dat rijden onder invloed van lachgas niet strafbaar zou zijn, is een fabeltje”, zegt Kabel. “Er zijn diverse wetsartikelen die het mogelijk maken om iemand die onder invloed is te vervolgen.” Hij verwijst naar artikel 8, lid 1 van de Wegenverkeerswet. Het artikel verbiedt rijden onder invloed van middelen die (nog) niet nader zijn omschreven maar waarvan bekend is dat het gebruik de rijvaardigheid kan verminderen. Lachgas valt daar volgens hem ook onder.

”Als zo’n zaak voor de rechter komt, zal die zeggen: je weet dat als je lachgas gebruikt, je niet meer kunt rijden omdat je rijvaardigheid wordt aangetast. In zo’n geval kan iemand gewoon veroordeeld worden voor het gebruik van lachgas in het verkeer.”

Bewijsmateriaal

Maar eerst moet dan bewezen worden, dat de bestuurder daadwerkelijk onder invloed van lachgas was tijdens zijn deelname aan het verkeer en dat is volgens Kabel vrij lastig. ”Lachgas is heel vluchtig. Je consumeert het en het is binnen een minuut voorbij.” Alleen de aanwezigheid van ballonnen en een lachgas tank in de auto is volgens hem niet voldoende bewijs. Dat geldt wel als er getuigen zijn die hebben gezien dat er een ballonnetje is gebruikt.

Gevangenisstraf

Maar ook als er geen bewijs is van rijden onder invloed van lachgas kan iemand toch veroordeeld worden voor gevaarlijk rijgedrag. “Je kunt hiervoor echt een zware gevangenisstraf krijgen.

Kortom, je rijbewijs verliezen vanwege een ballonnetje is het minst waar je je zorgen over moet maken.

Een dode op je naam vanwege een ballonnetje wil je natuurlijk niet op je geweten hebben. Dat blijft je een leven lang achtervolgen.”