‘Ik wil jongeren aansporen het beste uit zichzelf te halen’

Algemeen
Touzani voelt zich sterk verbonden met jongeren. Die wil hij inspireren en laten dromen
Touzani voelt zich sterk verbonden met jongeren. Die wil hij inspireren en laten dromen Foto: Otto van den Toorn

REGIO - Wie kan zeggen dat hij balletjes heeft hooggehouden met Cristiano Ronaldo, Kevin de Bruyne, Sergio Ramos en nog tal van absolute topspelers uit de voetbalwereld? Soufiane Touzani (34) is technisch zó goed dat hij zelfs de beste voetballers van de wereld met zijn oneindige trukendoos te kijk zet. Geen wonder dat Touzani TV bijna een miljoen volgers heeft. Om maar te zwijgen over zijn Instagram en Facebook. Soufiane Touzani - speelde op het allerhoogste niveau zaalvoetbal - is ambassadeur van de Hoornse zaalvoetbalclub Hovocubo. Hij voelt zich sterk verbonden met jongeren. Die wil hij inspireren en laten dromen. Rodi Media en Hovocubo geven een aantal shirts van Touzani weg. Wil jij een Touzani-shirt winnen? Mail dan naar jeugd@hovocubo.nl en zeg waarom jij dat shirt wil winnen!

Door Leon Vogelaar

Soufiane Touzani hield balletjes hoog met Cristiano Ronaldo, Kevin de Bruyne en Sergio Ramos

“Ik wil jongeren zelfvertrouwen geven en ze aansporen het beste uit zichzelf te halen. Dat zie ik ook een beetje als mijn rol. Vroeger had ik ook rolmodellen aan wie ik mezelf kon optrekken, zoals Johan Cruijf en Willem van Hanegem, maar ook mijn opa. Nu probeer ik zelf jongeren te inspireren. Je ouders kunnen natuurlijk zeggen dat je gezond moet eten, maar als een bekend iemand dat zegt, komt het toch anders over.” 

Wereldsterren

Touzani heeft zich verbonden aan zaalvoetbalclub Hovocubo, waar hij - net als Simon Tahamata - clinics verzorgt om het niveau van de jeugdspelers te verhogen. Zelf speelde hij in de Eredivisie van het zaalvoetbal en werd met 52 goals topscorer. Hij leek op weg naar een profvoetballer tot bij hem in 2002 scoliose werd geconstateerd, een ernstige vergroeiing aan de wervelkolom. Na een operatie kreeg Touzani het doktersadvies te stoppen met voetbal. Hij richtte zich op het freestyle-voetballen en maakte filmpjes van zijn skills. Die gingen viral en werden miljoenen keren bekeken, ook door een jonge Cristiano Ronaldo. In Tiki Taka Touzani ontmoet hij de absolute wereldsterren uit het voetbal. Wat opvalt zijn vooral veel relaxte en glimlachende gezichten. 

Zlaten

Soufiane: “Hoe dat komt? Tja....ze voelen zich op hun gemak. Het is natuurlijk wel een groot verschil tussen een verplicht interview na afloop van een wedstrijd en een interview met mij waar ze ze zich zelf voor hebben aangemeld.” Met Christian Eriksen, Yannick Carrasco, Sergio Ramos en Cristiano Ronald heeft hij al heel wat topspelers mogen ontmoeten. Het is de vraag wie er nog op zijn verlanglijstje staan. “Nou... heb er nog wel een paar hoor! Zlatan, Neymar, Haaland of Mbappé...Zlatan lijkt me ontzettend boeiend. Die heeft het werkelijk óveral waargemaakt. 

‘’Lijkt me leuk om te zien wie van ons de grootste neus heeft, haha’’

Daarnaast lijkt het me leuk om te kijken wie van ons de grootste neus heeft, haha. Nee hoor, grapje!” Wie denkt dat Touzani maanden bezig is topspelers te strikken voor een interview heeft het mis. “Ik zoek nooit geforceerd naar contact, het komt op de een of andere manier vanzelf op m’n pad. Dat maakt het ook heel relaxed en leuk. Het zijn ook allemaal jongens met wie ik een connectie heb.”

Johan Cruijf

Van alle sterren met wie Touzani samenwerkte, heeft Johan Cruijff het meeste indruk op hem gemaakt. “Hij was in alle opzichten een fenomeen. Als coach, analist, als rolmodel en als vader. Ik heb het geluk gehad dat ik hem van dichtbij mee heb mogen maken. Ik kwam regelmatig in Barcelona bij hem over de vloer. Ook met zijn vrouw Danny heb ik nog steeds een goede band en ik ben bovendien ambassadeur van de Cruyff Foundation. Johan bleef altijd heel gewoon, met wie hij ook contact had. Nooit nam hij een blad voor de mond en durfde directeuren te corrigeren als hij dacht dat dat nodig was. Zo was hij. Dat zag hij ook als zijn verantwoordelijkheid om handeland op te treden als er iets niet goed ging. Zo stond hij ook aan het het begin van het Ajax van nu. Dankzij zijn revolutie is Ajax weer Ajax geworden. Een andere voetballer die veel indruk op me maakt is Willem van Hanegem. Beide heren zijn echt helden van mij.”

Oranje

Net als heel Nederland volgde Touzani Oranje op de voet. “Waarom het misging? Sowieso begreep ik de wissel van Donyell Malen niet... die had toch moeten blijven staan? Die PSV-spelers zijn volgens mij hartstikke fit en kan maar moeilijk bevatten dat hij slechts een uur kon spelen. Daarnaast leek het wel of iedereen een offday had tegen Tjechië.” Is Van Gaal als opvolger van De Boer de beste keuze voor Oranje? “De autoriteit heeft hij zeker, hij zou het kunnen. Het is echter geen garantie, kijk maar naar zijn periode bij Manchester United.”

Vakantie

Binnenkort knijpt Touzani er heerlijk een paar dagen tussenuit om van een welverdiende vakantie te genieten. Wordt het een tentje op een camping in Drenthe? “Hahaha, nou, doe mij maar een appartementje, zwembadje erbij. Heerlijk.”