Zomer in Uitgeest: verdrinken kan razendsnel gaan

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

Zo snel mogelijk zwemles volgen

UITGEEST – Het vele water in gemeente Uitgeest nodigt uit om verkoeling te zoeken in de plassen, meren en vaarten. Ouders met kleine kinderen houden over het algemeen hun kroost goed in de gaten.

Drukte

Maar het gevaar loert overal, vooral als het aan de oevers druk is zoals afgelopen dagen. Kinderen die de zwemkunst nog niet onder de knie hebben, moeten constant in de gaten worden gehouden. Professioneel toezicht op de recreatiestrandjes en grasvelden langs het water ontbreekt.

Ontdekkingsreis

De vele sloten en slootjes worden weliswaar niet gebruikt om een stukje te zwemmen, maar vormen gevaar voor verdrinking. Peuters die net kunnen lopen, zijn continu op ontdekkingsreis. Veel speelterreinen grenzen ook aan water. Het lijkt een onmogelijke opgave om deze waterpartijen veilig te maken voor kinderen. Jonge kinderen kunnen snel en ongemerkt in een heel klein laagje water verdrinken. De enige manier om oppervlaktewater absoluut veilig te krijgen voor deze kinderen is door te voorkomen dat ze bij het water kunnen komen, hoe ondiep het ook is. 

Tot vier jaar

Voor kinderen tot vier jaar is verdrinking de belangrijkste oorzaak van overlijden. Deze kinderen kunnen nog niet zelfstandig uit het water komen. Reden om dus extra alert te zijn. Een tuinvijvertje is weliswaar sfeer verhogend, maar met jonge kinderen letterlijk levensgevaarlijk. Dat geldt eveneens voor de bekende opblaasbare speelgoedbadjes.

Ook kinderen in de leeftijd van vier tot en met twaalf jaar en kinderen met een niet-westerse migratie achtergrond vormen een risicogroep. En lopen een groter risico als het om verdrinkingen gaat. 

Meer veiligheid

Zo snel mogelijk een zwemdiploma halen is in ieder geval een vereiste. Dat voorkomt weliswaar geen verdrinkingsgevallen, maar geeft wel wat meer veiligheid. Jammer dat in De Zien vanwege de coronaperikelen nu geen zwemlessen worden gegeven. Bron: VeiligheidNL, kenniscentrum letselpreventie).