‘Met schoffelen, schoffel je gelijk alle problemen ook de grond in’

Algemeen
Jan Knaap is hier nog wel even bezig met het rooien van zijn aardappels.
Jan Knaap is hier nog wel even bezig met het rooien van zijn aardappels. ((Foto: Bert Westendorp))

Ook bij De Dije is een wachtlijst

UITGEEST – “Je moet je even een weg banen tussen de olijfbomen”, laat volkstuinder Jan Knaap weten. Met bezweet voorhoofd is de Uitgeester bezig om een fiks aantal kilo’s aardappelen uit de grond te halen. Zo’n twintig jaar heeft Jan een volkstuin bij volkstuinvereniging Aan de Dije aan de westrand van het dorp.

“Mijn zoon Andy wilde op heel jonge leeftijd al een volkstuin, dat is inmiddels zo’n twintig jaar terug. Hij is nu in de dertig en we hebben samen nog steeds deze tuin. Vaak komen mijn kleinkinderen hier tuinieren. Die hebben een eigen kweekkastje met onder meer komkommers. Ja, die vinden het ook prachtig.”

‘Onbespoten, dat proef je’

Jan en Andy verbouwen onder meer aardappels, wortels, aardbeien en diverse groentes. Jan: “Is allemaal onbespoten en dat proef je direct. “Bij de ingang van de volkstuin overwoekert een olijfboom bijna het pad naar de tuin. In augustus kun je deze olijven eten, is heerlijk. Ooit hebben we een stekje vanuit Turkije meegenomen. Je ziet wat er van gekomen is.” Ondertussen hebben veel volkstuinders een stek gekregen van Jan, zodat olijven voor veel volkstuinders een vast ingrediënt van hun assortiment zijn.

Secretaris Marianne zit een tiental meters verder even uit te puffen van het tuinieren deze warme zomerdag. Ook zij merkt, dat de volkstuin weer populair is. Een aantal jaren terug was er minder interesse, nu hebben we weer een wachtlijst van vijf mensen. We zien dat veel jongeren graag gebruik maken van een volkstuin. Met de strenge corona-maatregelen kon je hier nog terecht. Gewoon voor de sociale contacten,want dat hoort er ook bij. We hebben volkstuinders van over de negentig maar dus ook de nodige jongeren. De onbespoten producten zijn heerlijk. Aardappelen, sla boontje en kool verbouw ik, maar ook aardbeien. Omdat alles puur biologisch is, moet je het wel gelijk opeten, anders bederft het snel.”

De vereniging is in 1974 opgericht en vernoemd naar de pal naast het complex liggende sloot De Dije. Naast het terrein ligt het fietspad richting Castricum. De rust en de landelijke omgeving zorgen voor een aparte sfeer. Ook bij Marianne. “Als je hier aan het schoffelen bent, schoffel je gelijk alle problemen ook de grond in.”