Scholencomplex Wiekenlaan: ‘Parkeerchaos’

Algemeen
Henk Pel vreest grote verkeersoverlast aan de Wiekenlaan.
Henk Pel vreest grote verkeersoverlast aan de Wiekenlaan. ((Foto: Bert Westendorp))

UITGEEST – Op de plek van de voormalige Paltrokschool, hoek Wiekenlaan/Plevierstraat komt het nieuwe kindcentrum Cornelis, vernoemd naar de uitvinder van de houtzaagmolen, Cornelis Corneliszoon van Uitgeest (1550-1600). Eind van dit jaar begint de bouw.

Na sloop van de Paltrokschool in december 2019 werd de grond bouwrijp gemaakt voor een nieuw onderkomen voor peuteropvang, voor peuters van twee tot vier jaar, basisschool groep één tot en met acht en buitenschoolse opvang en activiteiten.

Fors spandoek

Inmiddels hangt er een fors spandoek aan de Wiekenlaan met een tekening van het nieuwe onderkomen, dat plaats moet bieden aan ongeveer 275 leerlingen. Deze basisschoolleerlingen zijn afkomstig van de huidige basisscholen Molenhoek en Vrijburg die gaan fuseren. Als alles meezit kunnen de leerlingen eind 2022 gebruik maken van het nieuwe schoolgebouw. Aan de Wiekenlaan komt ook de hoofdingang van het kindcentrum.

Nieuwsbericht

“Samen met de Stichting Tabijn, verkeerskundige van de politie, verkeerscommissie Uitgeest en de klankbordgroep (acht omwonenden) is er een verkeersplan opgesteld en goedgekeurd”, zo laat gemeente Uitgeest weten in een nieuwsbericht.

Bewoner aan de Wiekenlaan, Jan Beudeker vindt het gezellig dat er weer de nodige reuring in de wijk komt. “Prima dat er na zoveel jaar weer een school komt. Kinderen brengen altijd gezelligheid en actie in de buurt. Dat is allemaal prima.” 

Met de auto

Toch maakt Beudeker zich redelijk ongerust. “Veel ouders brengen hun kinderen met de auto naar school. Je kunt je wel voorstellen dat het hier dan behoorlijk druk wordt. Dat was vroeger al zo, toen de Paltropschool in gebruik was en ik denk dat het nu alleen nog maar erger wordt.”

Beudeker, woont al decennia aan de Wiekenlaan en kan zich nog wel een bijzondere parkeersituatie herinneren. “Een leerkracht parkeerde haar auto op de oprijlaan van mijn huis. Ik kon niet eens de voordeur meer in. Ben naar de school gegaan en heb gevraagd van wie die auto was. Een onderwijzeres liet mij vervolgens weten geen tijd te hebben haar wagen weg te halen, ik moest maar wachten tot in de middag. Ik vond het wel humor en heb mijn auto op mijn oprit geplaatst. Die vrouw kon er dus niet meer uit. Ik vertelde haar dat ik na het weekend mijn auto weg zou halen. Politie erbij, maar ik hield voet bij stuk. Daarna nooit meer last gehad van parkeren op mijn pad.”

Weg versmald

Buurman Henk Pel, twee huizen verderop, ziet de bui ook al hangen. “Het wordt hier een parkeerchaos. De weg wordt nog versmald en er komen aan mijn kant van de weg een paar parkeervakken. Maar wanneer er eens per week afvalbakken langs de weg staan in die vakken dan loopt het helemaal uit de hand. Het lijkt mij toch logisch dat je parkeervakken aan de andere kant van de weg, bij de ingang van de school, aanlegt. Dan hoeven de kinderen ook niet meer de weg over te steken. Tegenwoordig werken vaak beide ouders. Die zetten met de auto hun kinderen voor de school af. Geloof me, dat wordt echt een puinhoop. Overleg met de gemeente had totaal geen zin. Die zien het probleem niet, of willen het niet zien.”

Eind 2022, als alle faciliteiten van het kindcentrum in gebruik zijn, wordt duidelijk of de parkeerchaos er komt of dat het allemaal meevalt.