Veel gebouwen en instellingen in Uitgeest dit weekend open

Algemeen
Molen de Kat.
Molen de Kat. ((Foto: Nederlandse Molendatabase))

UITGEEST - Tijdens de Open Monumentendagen, 11 en 12 september, staat inclusie centraal. De titel van het thema is ‘Mijn monument is jouw monument’. Met dit thema  sluit de organisatie aan bij het thema van de Europese monumentendagen ‘Inclusive Heritage’.

Een woordvoerder laat weten: “Het doel is om met de Open Monumentendagen een zo breed mogelijk publiek te bereiken en een bezoek zo laagdrempelig mogelijk te maken. In eerdere jaren had het thema vooral betrekking op het type monumenten dat we openstelden of de gemene deler die op een beperkt aantal monumenten van toepassing was. Dit jaar gaat het bovenal om de aanpak: Hoe bereiken we een zo groot mogelijk publiek met de Open Monumentendagen en hoe zorgen we dat iedereen zich welkom voelt? We hebben dit jaar daarom ook extra focus op de rolstoeltoegankelijkheid van monumenten.”

Wat is het type monument, dat past binnen het thema? “In principe elk gebouw; want in elk gebouw hebben mensen gewoond, gewerkt en geleefd. Die verhalen willen we zichtbaar maken. Specifieker kan je denken aan religieus erfgoed, zoals kerken, moskeeën, hindoetempels en betrek lokale geloofsgemeenschappen. Beladen erfgoed, bijvoorbeeld plekken en gebouwen waar mensen uitgesloten werden, WOII erfgoed of erfgoed dat linkt aan het koloniale verleden van Nederland. Plekken waar mensen hun reizen starten en culturen elkaar ontmoeten. Plekken waar wetten worden gemaakt en uitgevoerd, waar groepen door die wetten (nationaal en lokaal) genoodzaakt werden hun leven anders te leiden of waar mensen woonden en/of werkten, die streden voor de gelijke behandeling van groepen mensen zoals provinciegebouwen, gemeentehuizen, gerechtshoven, gevangenissen, koloniën van Weldadigheid, armenhofjes en dienstwoningen. Plekken van samenkomst waar iedereen gelijk is: cafés, restaurants, stations, pleinen, speel- en volkstuinen, plekken waar gesport wordt/werd, dierentuinen, zwembaden, scholen en begraafplaatsen.

In Uitgeest zetten onder meer de volgende gebouwen en instellingen hun deuren open voor het publiek. Molen de Kat, de Protestantse kerk, Het Regthuys/Vereniging Oud Uitgeest, RK Kerk/ O.L. Vrouwe Geboorte, Erfgoed park de Hoop, Molen de Corneliszoon, Fort K’IJK, Atelier Meldijk, De Tweede Broekermolen, Dorregeestermolen, Eendenkooi Van der Eng, Fort bij Krommedijk en Molen De Dog.

Meer informatie: www.monumentendag.nl

Eendenkooi van der Eng.