Grote verontwaardiging over prikpas of QR in horeca. Uitgeest reageert!

Algemeen
Krelis.
Krelis. (Foto: Bert Westendorp)

UITGEEST - De verbazing. De ontreddering. Maar vooral de woede. “Niets is meer logisch. Niets is meer uit te leggen”, laat een felle Robèr Willemsen - voorzitter Koninklijke Horeca Nederland - weten. Om furieus te reageren: “De horeca krijgt er opnieuw restricties bij. De branche wordt gebruikt om niet-gevaccineerden te dwingen zich alsnog te laten inenten. Schandalig!”

Opnieuw klap voor de horeca

Behalve het testen voor toegang zou de overheid voor alle horeca die na 22.00 uur open is en die meer dan 60dB aan geluid produceert, de inzet van een portier en kaartverkoop verplicht willen stellen. Onacceptabel, aldus KHN. “In plaats van dat het kabinet haar ongelijk toegeeft, kiest men er voor het regime voor de hele horeca te verzwaren.”

Willemsen vervolgt: “In plaats van de Clubs & Nightlife bedrijven tot 1 november verplicht gesloten te houden, wil het kabinet de hele horeca gelijk trekken. Het kabinet wil een generieke verzwaring voor de hele sector. Terwijl heel Nederland afscheid genomen lijkt te hebben van de 1,5 meter, en versoepelingen worden doorgevoerd, krijgt de horeca opnieuw een klap. Men mag dadelijk zonder testen voor toegang 2,5 uur naast elkaar in trein en OV zitten, maar om de horeca binnen te komen worden allerlei drempels opgeworpen.”

Laaiend

“Opnieuw worden er mogelijk voor de horeca strengere maatregelen opgelegd, waardoor ondernemen haast onmogelijk wordt gemaakt. Ik ben echt laaiend, want het is echt onacceptabel dat de horeca constant politieagent moet spelen. Nederland is corona moe en heeft genoeg van alle coronamaatregelen. Het wispelturige overheidsbeleid is inmiddels niet meer uit te leggen. Dit kun je niet op ondernemers afschuiven. KHN pleit er dan ook voor dat de maatregelen per direct worden losgelaten.”

Het kabinet gebruikt een bredere inzet van coronatoegangsbewijzen in de horeca nu als middel om druk uit te oefenen en de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. KHN: “Deze onacceptabele verzwaring staat haaks op het principe van gastvrijheid. De horeca is de huiskamer van de samenleving, waar iedereen welkom is en zich ook welkom zou moeten voelen. KHN accepteert het dan ook niet dat de horeca ‘gebruikt’ wordt om een falend overheidsbeleid te verbloemen. De vaccinatiegraad zal niet enorm toenemen en dus is het moment gekomen om te leren leven met het virus zónder beperkingen voor het bedrijfsleven en de maatschappij.”

‘t Portiertje

Bij ‘t Portiertje hebben ze met verontwaardiging gekeken naar Rutte en De Jonge. “Wij zij niet blij met de voornemens zoals wij deze hebben mogen vernemen uit de media. Het corona toegangsbewijs zien wij als een extra drempel voor onze gasten en wij zijn bang dat dit ook veel bezoekers zal doen weg blijven. Het afgelopen anderhalf jaar is een zware tijd geweest voor ons en dit is weer een extra beperking. En dat terwijl er aangekondigd is, dat eventuele steun na 1 oktober zal stoppen. De afgelopen maanden moesten wij om 0:00 uur sluiten. Tijdens de persconferenties werd hier als motivatie bij gegeven, dat later op de avond bezoekers meer onder invloed van alcohol zich lastiger aan de afstand konden houden. Nu vanaf 25 september de afstandsregels vervallen, snap ik niet waarom de aangepaste sluitingstijd nog blijft. Het afstand houden vervalt. Dus volgens mij ook de motivatie voor de aangepaste sluitingstijd.. Voor ons is er geen touw meer aan vast te knopen.”

Havenrijk

Bij restaurant Havenrijk zien ze de aangekondigde testregels voor de horeca als een verzwaring in plaats van een versoepeling. Eigenaar Ricardo Lubbes: “Deze verzwaring voor de restaurants is merkwaardig, omdat de afgelopen maanden is bewezen dat bij de openstelling van de restaurants het aantal besmettingen is gedaald in plaats van gestegen. Ik ben van mening,dat het kabinet de horeca gebruikt als middel om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Dit druist in tegen het principe van de horeca. De horeca staat voor gastvrijheid en is de huiskamer van de samenleving waar iedereen welkom is en zich ook welkom moet voelen. Nu worden wij door het kabinet gedwongen om te discrimineren, terwijl dit wettelijk verboden is. Dit zal bij de ingang van ons restaurant veel discussie gaan opleveren en wie moet dat weer oplossen? Ook worden wij nu door het kabinet verplicht om weer als sector politieagent te spelen en extra kosten te maken. Tevens moeten wij extra personeel aannemen voor de controle terwijl er al sector breed een enorm tekort aan personeel is. Kortom, wij zien deze testregels niet zitten.

Krelis

Niek Groen, mede-eigenaar van restaurant Krelis op Erfgoedpark De Hoop, vindt het een krankzinnige en onacceptabele verzwaring. “Wat wij gaan doen? Niet vragen om de corona-app. Wij accepteren het dan ook niet, dat de horeca ‘gebruikt’ wordt om een falend overheidsbeleid te verbloemen. De vaccinatiegraad zal niet enorm toenemen en dus is het moment gekomen om te leren leven met het virus zónder beperkingen voor het bedrijfsleven en de maatschappij. Ik ben geen arts of politieagent. Maar ik weet wel dat het veilig genoeg is om bij ons te genieten van eten en drinken. Rutte dreigt met een boete of risico op sluiting wanneer de controle van de vaccinatiestatus niet goed zit. Ik ben benieuwd hoe de gemeente daarmee omgaat.”

Anoniem

Een horecaondernemer die anoniem wenst te blijven, vertelt. “Dit is een heel rare situatie. Om bepaalde redenen heb ik me niet laten vaccineren tegen corona. Gaan ze straks mijn zaak afpakken? Of word ik ‘gedwongen’ me te laten vaccineren? En hoe dan? Daarnaast, ik heb wekelijks een groep zakenmensen. Die verteren elke week bedrijfsmatig rond de 400 euro. Moet ik hen de wacht aanzeggen, omdat ik weet dat niet iedereen is gevaccineerd? Reken even uit wat dat me op jaarbasis aan omzet scheelt. We hebben best discussie gehad over wel of niet de prik. Maar je moet individuele beslissingen respecteren. We gaan toe naar een dictatoriale staat. Niets mag, alles moet!”

Gemeente Uitgeest

De gemeente Uitgeest laat bij monde van communicatiemedewerker Eric Baars plichtmatig weten: “We gaan de maatregelen uitvoeren, zoals het kabinet ze heeft aangekondigd. De horeca heeft daar een speciale positie in, die lastig en onwerkbaar is. We praten nu bijvoorbeeld verder over de coronaterrassen. We hebben aan het kabinet teruggegeven, dat er nog eens goed naar de positie van de horeca gekeken dient te worden.”

Controles, boa’s, boetes, sluiting bij het niet opvolgen van de gedicteerde spelregels? Nieuwsblad Uitgeest blijft het volgen. Reacties: redactie.nbu@rodi.nl

Afbeelding