Criminelen hebben Uitgeest ontdekt

Algemeen
Criminelen hebben Uitgeest ontdekt.
Criminelen hebben Uitgeest ontdekt. (Foto: Berrt Westendorp)

UITGEEST – Een wat weeïge geur stijgt op uit een sloot langs de Lagendijk. Het watertje grenst aan de Molensloot. Locatie is het parkeerterrein pal tegenover Jachthaven Uitgeest. De kleur van het slootwater is bruin en hier en daar drijft drab. Vorige week, in de nacht van maandag op dinsdag, is drugsafval gedumpt. Waarschijnlijk is de smurrie via een putje op het parkeerterrein langs de sloot in het water terechtgekomen. Een passant stuitte bij toeval op de drijvende substantie.

Afvaldumping in natuurgebied

“Het is drugsafval. Aceton, grondstof voor cocaïne en MDMA, dat gebruikt wordt voor het maken van XTC zo blijkt uit onderzoek”, weet een medewerker van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier te melden. Samen met een collega wordt er al een aantal dagen hard gewerkt om een nooddam aan te leggen, zodat de substantie niet in de Molensloot terecht komt. Dat is waarschijnlijk in kleine mate wel gebeurd

‘Hoe kan dat...?’

“Het rare is, dat we vanochtend meer van het spul in het spul in de greppel bij de sloot zagen drijven.” De medewerker is er duidelijk verbaasd over. “Tja, hoe dat kan, weet ik ook niet…” Dinsdag werd de zaak rigoureus aangepakt om te voorkomen, dat het omliggende natuurgebied, inclusief fraaie kanoroute, te maken zou krijgen met de drab. Het water in het slootje werd weggepompt en opgeslagen in een tankwagen van een gespecialiseerd bedrijf.

Wietplantages

Het is niet de eerste keer, dat Uitgeest te maken kreeg met drugscriminaliteit. In het verleden stuitte de politie meerdere keren op wietplantages. De laatste maal was in april dit jaar. Het ging om een hennepplantage in een bedrijfspand aan de Westerwerf. Ook in 2019 was er bij de Broekpolderweg een dumping van drugsafval.

Het aantal dumpingen van drugsafval is de eerste helft van dit jaar fors gestegen. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar nam het aantal drugsdumpingen met 64% toe. Ook ten opzichte van 2019 is sprake van een stijging. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse cijfers van het European Reporting on Illicit Synthetic Substance Production Sites (ERISSP).

Verder werden in de eerste helft van dit jaar 49 productielocaties van synthetische drugs ontdekt. Dat zijn er minder dan in de eerste helft van vorig jaar maar het aantal ligt wel hoger dan in het eerste half jaar van zowel 2018 als 2019. In die jaren werden in de eerste zes maanden respectievelijk 42 en 44 drugslabs ontdekt.

Stijging dumpingen in Noord-Holland

Het aantal dumpingen van drugsafval steeg aanzienlijk. De stijging is het grootst in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Limburg. Er is geen eenduidige reden voor de stijging. ‘Een mogelijke oorzaak is de toenemende opsplitsing van productielabs in meerdere kleinere labs. Dat leidt tot dumpingen van kleinere hoeveelheden afval, maar elke dumping telt wel gewoon mee’, zegt Max Daniel van het ERISSP.

De zogenoemde ERISSP-cijfers over productielocaties, opslaglocaties en dumplocaties van synthetische drugs worden door de Nederlandse politie elk half jaar gepubliceerd. ERISSP is een internationaal meldprogramma voor productielocaties, opslaglocaties en dumplocaties van synthetische drugs, precursoren en nieuwe psychoactieve stoffen (NPS). Dit programma is enkele jaren geleden ontwikkeld door Europol en het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA) in samenwerking met de aangesloten landen. Data uit dit programma worden gebruikt bij het opstellen van het EU Drug Markets Report.

Afbeelding