Sprinttreinen vertrekken binnenkort kwartier later vanuit Uitgeest

Algemeen
Spitstreinen vertrekken vanaf 12 december een kwartier laten vanuit Uitgeest. Rijtijden Connexxion bussen wijzigen.
Spitstreinen vertrekken vanaf 12 december een kwartier laten vanuit Uitgeest. Rijtijden Connexxion bussen wijzigen. (Foto: Bert Westendorp)

UITGEEST – “Ik vind de aansluiting van lijn 73 met de trein uit Amsterdam goed geregeld. Waarom wordt dat veranderd”, vraagt mevrouw Veldt zich af die vanuit de trein overstapt op bus 73. “Ik moet naar het centrum van Heemskerk en vanaf station Heemskerk is me dat te ver lopen, vandaar dat ik vanuit Uitgeest de bus pak. Gaat altijd prima.”

Rijtijden Connexxion bussen in de regio wijzigen

Lijn 73 rijdt voortaan vanaf het Intercitystation Castricum via het centrum van Heemskerk naar Beverwijk. Hij vervangt hier lijn 79 die wordt opgeheven. Lijn 73 rijdt niet meer naar Uitgeest, hier rijdt vanaf 12 december lijn 71. Lijn 71 blijft rijden vanaf het station Uitgeest via Heemskerk naar Beverwijk. Deze lijn krijgt twee extra haltes in Heemskerk: Breedslaglaan en Goudvink. Lijn 71 rijdt voortaan ook op zondag.

De verandering van de rijtijden van de bussen heeft alles te maken met de dienstregeling op het spoor. Met ingang van zondag 12 december 2021 rijden de bussen van Connexxion in de regio Haarlem-IJmond volgens een nieuwe dienstregeling. Dat is voor de vaste gebruikers van de buslijnen even wennen. 

De aanpassing in de dienstregeling heeft vooral invloed op regio IJmond. De Sprintertreinen van de NS vertrekken voortaan een kwartier later vanuit onder meer Zandvoort, Beverwijk en Heemskerk naar Haarlem/Amsterdam en Uitgeest.

Tegenspits

Daarnaast verschuiven niet alleen de vertrektijden van de spitsintercity’s Alkmaar- Beverwijk- Haarlem, maar gaan deze treinen ook in de tegenspits rijden (In de ochtend rijden er ook Intercity’s richting Alkmaar en ’s avonds ook richting Haarlem). Als gevolg hiervan zijn de vertrektijden van de meeste buslijnen van Connexxion in de regio aangepast om de overstap van de bus op de trein en visa versa op de diverse stations zo goed mogelijk te houden. Tevens worden diverse busroutes in Beverwijk en Heemskerk aangepast om de dienstregeling efficiënt te maken en worden bepaalde lijnnummers aangepast.

App van Connexxion

De lijnen die niet wijzigen, of waarvan alleen de vertrektijden zijn gewijzigd, staan niet vermeld in het overzicht. Het is daarom altijd raadzaam voorafgaand aan de reis de vertrektijden te raadplegen. Dat kan via de reisplanner op connexxion.nl. Het makkelijkst voor de vaste bus en trein-rezigers is om de Connexxion-app even op de smartphone te installeren.

Tevreden

Klaas Beentjes komt vanuit Alkmaar met de trein aan op station Uitgeest en maakt eveneens van de bus richting Heemskerk gebruik. “Ik ben best tevreden met het openbaar vervoer en zeker met de busdiensten in de regio. Mijn grootste problemen heb ik soms met de spoorwegen. Wissel- en stroomstoringen en aanrijdingen met persoon, gelukkig zelden, zorgen in die gevallen voor fikse vertragingen. Maar dan wordt een busonderneming ingeschakeld. Met Connexxion heb ik eigenlijk nooit problemen. Ja van de winter met een lading sneeuw, maar dat is logisch.”