Bijna 2000 kilo vuurwerk Uitgeest blijft onaangeroerd

Algemeen
Franc Roozendaal, eigenaar van Enorm Siro aan Middelweg 110, baalt behoorlijk van de plotselinge koerswijziging van het demissionaire kabinet.
Franc Roozendaal, eigenaar van Enorm Siro aan Middelweg 110, baalt behoorlijk van de plotselinge koerswijziging van het demissionaire kabinet. (Foto: (Foto Bert Westendorp))

Eigenaar Siro baalt behoorlijk

UITGEEST - “Wat ik niet snap is, dat vorige week donderdag nog gezegd werd dat ook het zwaardere vuurwerk afgestoken mocht worden en kort daarna kwam er een verbod.” Franc Roozendaal, eigenaar van Enorm Siro aan Middelweg 110, baalt behoorlijk van de plotselinge koerswijziging van het demissionaire kabinet. Zijn bedrijf levert al dertig jaar vuurwerk aan Oud & Nieuw vierders.

“Ik heb 1985 kilo vuurwerk in categorie F2. Het gaat hier om divers knalvuurwerk en vuurpijlen. De voorraad van vorig jaar ligt hier ook nog. Ik mag in deze vuurwerkruimte totaal 2000 kilo vuurwerk opslaan. Er ligt nu 1985 kilo. De ruimte voldoet aan alle wettelijke eisen, zoals onder meer een sprinklerinstallatie en een plof dak. We moeten maar weer afwachten wat er volgend jaar gebeurt. Het is nu dood geld. We hebben behoorlijk geïnvesteerd in dit vuurwerk, maar levert tot op heden niets op.”

De zorg

Reden van het verbod is om een extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zo veel mogelijk te voorkomen. Jaarlijks wordt er bij de nieuwjaarsviering een extra beroep gedaan op de zorg. Dat wil het kabinet dit jaar voorkomen vanwege de enorme druk op de zorgprofessionals als gevolg van COVID-19. De ministerraad heeft ingestemd met dit tijdelijke verbod. Net als vorig jaar zullen vuurwerkondernemers passende compensatie ontvangen”, zo luidt de verklaring van de Rijksoverheid.

Lichtste vuurwerk

Wel toegestaan is vuurwerk in categorie F1, het lichtste spul. Daarvoor is eveneens een bunker gebouwd waar 250 kilo een plek vindt. “Dat zijn bijvoorbeeld fonteintjes, trektouwtjes en dergelijke. Dit vuurwerk mag het hele jaar verkocht worden. Bij ons begint de verkoop van dit vuurwerk in onze zaak een aantal dagen voor oudejaarsdag.” Roozendaal heeft nog wel een tip voor de beleidvoerders. “Een alcoholverbod zou prima zijn, want de combinatie alcohol/vuurwerk zorgt voor gevaar. Als iedereen nuchter zou zijn, dan gaat er bijna niets fout.” Maar ook de ondernemer begrijpt dat deze logica onmogelijk is.

Uit België

Veel jongeren balen van het vuurwerkverbod. Peter en Johan lopen op de Middelweg. Beiden zijn zeventien jaar oud en moeten net als vorig jaar het vuurwerkspektakel missen. Of toch niet? “We zorgen wel dat we toch wat vuurwerk te pakken krijgen. Vorig jaar hebben we in Amsterdam wat dingen gekocht. De vuurpijlen en rotjes kwamen volgens mij uit België”, vertelt Johan.

Andere geluiden

Maar onder de jonge Uitgeesters zijn ook andere geluiden te horen. Danny (22) en Joeri (24) zitten ontspannen in de jongeren hangplek naast het ijsbaanterrein aan de Castricummerweg. Danny: ”Ik vind het niet erg dat vuurwerkverbod. Het is gewoon gevaarlijk. Wij missen het niet.” Ook Joeri heeft dezelfde mening. “Vooral kleine kinderen, ouderen en en dieren hebben vaak last van vuurwerk. Ik vind het prima zo.”

Huisdieren

Ondanks het vuurwerkverbod zal er nog wel heel wat worden afgeknald, zo bleek ook tijdens de vorige jaarwisseling. Antrozoöloog Pim Martens. “Voor  veel dieren is de jaarwisseling een stressvolle periode. Voor katten en honden is bijvoorbeeld ook alle drukte eromheen - bezoek, gestreste baasjes enzovoort - elk jaar weer een beproeving. Uit onderzoek onder hondenbaasjes blijkt dat 65 procent van de honden zich verstopt als er buiten vuurwerk wordt afgestoken. Ook andere huisdieren zoals katten, konijnen, knaagdieren en vogels kunnen bang zijn voor de knallen. De dieren buiten worden er trouwens waarschijnlijk ook niet vrolijk van. Vuurwerkangst bij dieren is een erkend probleem in de dierengeneeskunde geworden.”

Onderzoek

“Alhoewel uit steeds meer onderzoek blijkt dat de emoties van mens en dier sterk op elkaar lijken, zullen mensen zich in het algemeen meer bewust van hun angst zijn. Ons voordeel is dat wij erover na kunnen denken: wij begrijpen waar het geluid vandaan komt en weten dat het ook weer overgaat. Dieren niet. Die blijven daardoor langer gestrest. Sommige dieren zijn na de jaarwisseling ineens bang voor allerlei harde geluiden en moeten nog maanden na herstellen. Of nog erger: ze zijn na de jaarwisseling ineens bang voor allerlei harde geluiden en willen niet meer naar buiten. Ook niet op klaarlichte dag als de zon schijnt.”

Hond

“Als je een hond hebt, laat die dan extra lang uit zodat hij ‘s avonds lekker moe is. Geef honden en katten veel afleiding. Bijvoorbeeld met een kauwstaaf of een spelletje. Haal je kat op tijd binnen en doe ook vroeg de gordijnen dicht zodat je dier het vuurwerk niet ziet. Laat je hond of kat zelf een plekje zoeken. Gedraag je zoveel mogelijk als je altijd doet. En straf het dier niet tijdens het vuurwerk. Richt je aandacht ook niet te veel op het angstige gedrag. Om het geluid van de knallen wat te dempen, kun je muziek draaien of de televisie aanzetten. Veel dieren zijn minder gestrest als er iemand thuis is tijdens Oud en Nieuw.”