2000 jaar strijd in het Oer-IJ landschap

Algemeen
De cover van de uitgave.
De cover van de uitgave. ((Foto: aangeleverd ))

REGIO/UITGEEST - Na het succes van de Oer-IJ atlas, over ontstaan en bewoningsgeschiedenis van het gebied in de driehoek Velsen-Alkmaar- Zaanstad, heeft de Stichting Oer-IJ in samenwerking met Uitgeverij Noord-Holland een tweede meer thematisch boek over die regio uitgegeven. 

De titel ‘2000 jaar strijd in het Oer-IJ landschap’ verwijst naar de conflicten en het wapengekletter die hier in de loop der eeuwen hebben plaatsgevonden.

Drie onbekende verhalen over het Alkmaarder- en Uitgeestermeer

Overal in het Oer-IJ gebied zijn nog sporen van oorlog en strijd te vinden. Waarom is dat fort of kasteel op die plek gebouwd en op welke manier beïnvloedde de omgeving de aanvals- of verdedigingstactiek? 

Op een plattegrond zijn alle locaties van militaire activiteiten in kaart gebracht en wordt in een oogopslag zichtbaar hoeveel strijd hier is gestreden. De verhalen zijn geïllustreerd met historisch en actueel beeldmateriaal.

Toneel voor conflicten

Romeinse legers vestigden zich al in de eerste eeuw aan de oevers van het Oer-IJ. Kastelen op de grens van land en water bewijzen later dat grondeigenaren het gebied belangrijk genoeg vonden om zich tegen indringers te beschermen. 

Holland op z’n smalst, de acht kilometer brede droge kuststrook tussen Noordzee en het natte binnenland van Noord-Holland, was vaak het toneel voor conflicten; strijd tussen Hollanders en Friezen, de Hoekse en Kabeljauwse Twisten en het Kaas- en Broodoproer. 

Linie van Beverwijk

In de 19e eeuw maakten de linie van Beverwijk en de Stelling van Amsterdam gebruik van landschap om de hoofdstad te verdedigen. Meer recent zijn de sporen die de Tweede Wereldoorlog heeft nagelaten.

Specificaties

2000 jaar strijd in het Oer-IJ landschap. Diverse auteurs, onder wie Jos Teeuwisse (voorwoord), Arjen Bosman, Jan de Koning, Gerard Alders, Agnes de Boer en Léon Klein Schiphorst (Drie onbekende verhalen over het Alkmaarder- en Uitgeestermeer).

Uitgeverij Noord-Holland. Formaat 220 x 280 mm. In kleur. Rijk geïllustreerd. 160 pagina’s. Diverse auteurs. Prijs 19,95 euro. Vanaf half november verkrijgbaar bij de boekhandel. Meer informatie: www.oerij.eu

Hier werd strijd gestreden.