Veel meer PAK en metalen afkomstig van Tata

Algemeen
Het RIVM doet onderzoek naar schadelijke stoffen van Tata in de lucht en op de grond in IJmond.
Het RIVM doet onderzoek naar schadelijke stoffen van Tata in de lucht en op de grond in IJmond. (Foto: RIVM)

IJMOND - Het RIVM heeft aangetoond dat de cijfers van Tata Steel niet kloppen. In IJmond dalen meer kankerverwekkende stoffen en zware metalen neer dan blijkt uit de cijfers van Tata Steel zelf. Dit heeft ook negatieve effecten op de natuur in het duingebied. 

Verschil in waardes

De gemeten uitstoot via het luchtmeetnet voor bijvoorbeeld koper zijn 50 keer hoger dan zou worden verwacht op basis van de cijfers in milieujaarverslagen van Tata Steel. Voor lood is het 5 keer hoger. De gemeten waarde van PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) is 1.000 keer hoger. 

Dit onderzoek is het derde deel van het gezondheidsonderzoek in de IJmond, dat het RIVM uitvoert in opdracht van de provincie Noord-Holland en de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen.

Oorzaken

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor het verschil in waardes. Ten eerste zijn er naast Tata Steel zelf, ook andere bedrijven op het terrein van Tata Steel. Deze zijn niet meegenomen in de cijfers van Tata, maar wel in het onderzoek van het RIVM. Ook is het mogelijk dat door stoffen, die eerder zijn uitgestoten, onder invloed van wind opnieuw in de lucht worden gebracht. Eerdere gezondheidskundige onderzoeken in de IJmond kloppen wel gewoon. Deze zijn al gebaseerd op feitelijke luchtkwaliteitsmetingen. 

En nu?

Het RIVM concludeert dat de uitstoot van PAK en metalen voor een aanzienlijk deel afkomstig is van het terrein van Tata Steel. Echter, er zijn ook andere diffuse bronnen. Deze zijn lastig in kaart te brengen. Toekomstig onderzoek moet daar meer duidelijkheid over geven. De meetapparatuur van het meetpunt aan de Bosweg in Wijk aan Zee wordt in ieder geval dit jaar uitgebreid. Hiermee wordt de uitstoot van de twee Kooksfabrieken beter in beeld gebracht. Ook wordt vanaf de eerstvolgende jaarlijkse rapportage over de luchtkwaliteit in de IJmond inzichtelijk gemaakt hoeveel dagen in het jaar een matige of slechte luchtkwaliteit hadden. Dit geeft meer inzicht dan enkel het jaargemiddelde.

Uitstoot verminderen

Het verminderen van emissies levert altijd gezondheidswinst op. Daarom benadrukken de provincie en IJmondgemeenten opnieuw dat voor een gezondere leefomgeving van de inwoners de uitstoot van stoffen moet verminderen. De provincie scherpt daarom de vergunning van Tata Steel aan waar dat kan. 

Gedeputeerde Leefbaarheid, Gezondheid en Milieu Jeroen Olthof: “Ik maak mij zorgen over het verschil tussen de hoeveelheid gemeten PAK en metalen en de berekende concentraties op grond van emissieregistratie. Ik zal de ingezette koers naar een gezondere leefomgeving van de inwoners met veel energie voortzetten.”

Lees meer op deze website van Provincie Noord Holland

Tata Steel januari 2021