Een Amerikaanse B17-vliegtuig stortte in 1944 neer in een weiland in Uitgeest.
Een Amerikaanse B17-vliegtuig stortte in 1944 neer in een weiland in Uitgeest. ((Foto: Aangeleverd))

Herdenking Amerikaanse B17 in Uitgeest

UITGEEST - Er vindt op zondag 10 februari een herdenking plaats vanwege het neerstorten van een Amerikaanse B17 in de Tweede Wereldoorlog in een weiland in Uitgeest, dichtbij de grens met Heemskerk. De bommenwerper verongelukte op 10 februari 1944, na in de lucht te zijn bestookt door Duitse jachtvliegtuigen.

De herdenking wordt gehouden op initiatief van de gemeente Uitgeest, waarbij de organisatie ter hand wordt genomen door het Uitgeester Comité 4 mei en de gemeente Uitgeest, in samenwerking met de Aircraft Recovery Group '40-'45 (ARG). Plaats van handeling is het gedenkteken dat achttien jaar geleden door de ARG is opgericht op 300 meter ten noorden van Fort Veldhuis.
De openbare herdenking begint om 13.00 uur met een stille tocht vanaf Fort Veldhuis naar het monument aan de Communicatieweg. Op die plek worden de belangstellenden welkom geheten door het Comité 4 mei. De Aircraft Recovery Group zal de gebeurtenissen van 1944 toelichten.

Na de Last Post wordt om 13.20 uur, het historische tijdstip van de vliegtuigcrash, twee minuten stilte gehouden. Die worden gevolgd door het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus en een korte toespraak door burgemeester Wendy Verkleij. Met het leggen van kransen en bloemen en de voordracht van een gedicht wordt de plechtigheid afgesloten. Na afloop is er een ontvangst op Fort Veldhuis.
De Stichting Aircraft Recovery Group doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar de luchtoorlog boven Nederland. De resultaten van deze onderzoeken zijn samengebracht in het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis te Heemskerk.
Het Fort bij Veldhuis is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort is een van de oudste en grootste forten van deze stelling. Het fort is gelegen aan de Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk. De ligging van het fort is op de grens van Heemskerk en Zaanstad.
 

Meer berichten