Veel te doen op SuperSchoon festival in Uitgeest

Algemeen
Er is van alles te zien en te beleven tijdens het SuperSchoon Festival.
Er is van alles te zien en te beleven tijdens het SuperSchoon Festival. (Foto: Aangeleverd )

UITGEEST - Een duurzaamheidsfestival voor kinderen op de hoek van Dokter Brugmanstraat 1 en de Castricummerweg in Uitgeest . Dat vindt op zondagmiddag 22 september plaats. Hierbij staat (zwerf-)afval centraal. Kinderen van jong tot oud leren tijdens dit festival spelenderwijs alles over duurzaamheid en afval. Het doel is het realiseren van een schonere leefomgeving in de wereld maar ook op wijkniveau voor alle inwoners van Uitgeest. Iedereen is welkom op dit gratis festival.

Plastic-soepstormbaan, theater en knutselen met gejut materiaal

Het SuperSchoonfestival is van 12:00 tot 17:00 uur. Er zijn verschillende live-acts, theatervoorstellingen en kinder-workshops. Zo gaat het straattheater-trio de ‘Re-cyclists’ tijdens het festival op zoek naar een recycle-koning of koningin. En kunnen kinderen van 8 tot 14 jaar deelnemen aan de plastic-soepstormbaan waarbij ze leren om geen afval op straat meer te gooien. Om recyclen een gezicht te geven is er ook een boekenboombibliotheek van gratis tweedehands boeken aanwezig en leren kinderen tijdens een workshop kunstwerkjes te maken van gejut-materiaal.

Op zoek naar een recycle-koning of koningin

Voor de jongste kinderen zijn er springkussens en een gratis schminksalon met verantwoorde ‘SuperSchone’ schmink zonder chemische bestanddelen. Ook is er een interactieve poppenkastvoorstelling van kabouter Zibbedeus en Prulletje Viespeuk die steeds maar zijn afval op de grond gooit. Stilzitten is er tijdens de voorstelling niet bij, kinderen moeten de kabouters een handje helpen en er wordt gezongen en gedanst.

Aan eten en drinken is ook gedacht: er is een foodtruck en marktkramen met producten van gerecyclede, duurzame en/of biologische grondstoffen. Het decor van het festival is een reuze-etalage van de lokale kringloopwinkel met producten die in verschillende huiskamersettingen tijdens het festival te koop zijn.

Laagdrempelig, gezellig en duurzaam

Het SuperSchoon Festival wordt voor het eerst georganiseerd in Uitgeest in opdracht van de gemeente. Verantwoordelijk wethouder Jelle Brouwer opent het festival om 12.00 uur:

“De opzet en het programma van dit festival spreekt ons erg aan: het biedt originele activiteiten waar kinderen en ouders spelenderwijs en met veel entertainment weer iets bewuster worden van de afvalproblematiek en duurzaamheid.’’

Gemeente met kraam

‘’Kinderen leren hoe belangrijk een schone leefomgeving is en wat zij daar zelf, zonder veel inspanning, aan bij kunnen dragen. Jong geleerd is immers oud gedaan.”

De gemeente is ook met een kraam aanwezig. Hier kan de bezoeker terecht informatie over zaken als afval scheiden en zwerfafvalbeleid. Het SuperSchoon Festival in Uitgeest wordt georganiseerd door de Stichting De Schone Stad Stad / NMCX Centrum voor Duurzaamheid in opdracht van de gemeente Uitgeest.

Wie is de recycle-koning of koningin tijdens het SuperSchoon Festival?