'Drie grazende dames' voor Dorregeesterpolder

Nieuws

UITGEEST - Afgelopen donderdag zette de pachter van de natuurzones in de Dorregeesterpolder in Uitgeest drie vrouwelijke Schotse Hooglanders uit. Hiermee wil het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer meer variatie in plantengroei in de natuurzones van de polder realiseren.
Het natuurterrein Dorregeesterpolder is op dit moment aan het verruigen met riet. De plekken waarin riet staat, breiden zich langzaam maar zeker steeds verder uit. Dit komt door wortelstokken, uitlopers en zaden die het riet verspreid hebben. Voor de schapen, die in het natuurterrein lopen, is dit riet te zware kost.
De Schotse Hooglander heeft een ander menu. Deze grote grazer eet graag riet. De dames van 1½ jaar oud komen dan ook als aanvulling op de begrazing door schapen. Er is gekozen voor het vrouwelijke geslacht, omdat koeien niet zo groot en sterk zijn als stieren. De dames zullen twee jaar blijven. Hierna evalueert het recreatieschap de proef en besluit of er verder gegaan wordt met deze manier van begrazen.