Bert Wijbenga nieuwe burgemeester van Vlaardingen

Algemeen
Bert Wijbenga wordt de beoogde nieuwe burgemeester van Vlaardingen. De Vlaardingse gemeenteraad heeft veel vertrouwen in de Rotterdamse wethouder, die de haringstad weer het nodige aanzien moet geven. Foto: Casper Rila
Bert Wijbenga wordt de beoogde nieuwe burgemeester van Vlaardingen. De Vlaardingse gemeenteraad heeft veel vertrouwen in de Rotterdamse wethouder, die de haringstad weer het nodige aanzien moet geven. Foto: Casper Rila (Foto: )

Bert Wijbenga wordt de beoogde nieuwe burgemeester van Vlaardingen. Afgelopen maandagavond ging de gemeenteraad tijdens een speciale gemeenteraadsvergadering in de Grote Kerk akkoord met de voordracht van de vertrouwenscommissie om Bert Wijbenga bij de minister van Binnenlandse Zaken voor te dragen voor burgemeester van de haringstad.

Door Peter Spek

VLAARDINGEN – Op de historische Markt steeg de spanning. Voorafgaande aan de openbare raadsvergadering, kwamen de 35 gemeenteraadsleden in een besloten vergadering bijeen om uiteindelijk uit de twee kandidaten die waren overgebleven uit de sollicitatieprocedure, de juiste man of vrouw te kiezen. De vacature trok veertien sollicitanten, waaronder twaalf mannen en twee vrouwen. Even na negen uur ging de deur van de Grote Kerk open en kon Stefanie Solleveld, voorzitter van de vertrouwenscommissie, de naam van de nieuwe burgemeester van Vlaardingen wereldkundig maken.

Het vertrouwen in de lokale politiek terug te brengen

De PvdA- politica noemde Bert Wijbenga de man op de juiste plaats. “Met zijn persoonlijkheid en zijn energie heeft hij alles in zich om de verbinding te maken met Vlaardingers, zowel op straat als op het Stadhuis, en de stad met trots op de kaart te zetten. Met zijn ruime ervaring als bestuurder in diverse functies bij de politie heeft hij een achtergrond die uitstekend aansluit bij een stap naar de functie van burgemeester in Vlaardingen. Hij kent bovendien de regio erg goed en heeft een groot netwerk en is gewend aan een stevige politieke cultuur”, aldus Stefanie Solleveld. 

Locoburgemeester

De algemene indruk was maandagavond dat Bert Wijbenga de gave heeft rust te brengen in de gemeenteraad. Het is zaak om het vertrouwen van de Vlaardingers in de lokale politiek terug te brengen en een eenheid te smeden om de vele problemen die er liggen in de haringstad aan te pakken. Bert Wijbenga is op dit moment wethouder en locoburgemeester in Rotterdam. Voor zijn wethouderschap was hij voorzitter van de Raad van Bestuur van woningcorporatie Woonbron en bekleedde hij diverse functies bij de politie. Vlaardingen kent een traditie van veel PvdA burgemeesters, maar heeft nu gekozen voor een VVD politicus, die in Rotterdam veel aanzien geniet en van het team van wethouders de meeste zichtbare man is.

Kundig

In de Maasstad toonde Bert Wijbenga zich een kundig bestuurder en laveerde behendig langs het heikele punt Integratie. Vlaardingen legde de lat hoog tijdens de sollicitatieprocedure en zocht iemand met veel ervaring, die van wanten weet, de leefbaarheid moet vergroten, de veiligheid moet bevorderen en het imago van de stad moet versterken en zich voor lange tijd aan de stad wil verbinden en dat heeft Vlaardingen nodig na een roerige politieke periode met als dieptepunt het aftreden van burgemeester Annemiek Jetten. De verwachting is dat Bert Wijbenga op 9 september tijdens een bijzondere raadsvergadering wordt geïnstalleerd door de commissaris van de Koning in Zuid-Holland.