Marit van Toledo wil kwetsbare jongeren in deze regio graag een handje helpen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Tamara Heck)

Marit van Toledo, praktijkondersteuner GGZ in een huisartsenpraktijk, heeft gemerkt, dat veel jongeren uit Vlaardingen en Schiedam, zeker in en rond de coronacrisis, vastlopen in hun leven met alle nare gevolgen van dien. Maar Marit van Toledo heeft de ervaring, dat de huidige jeugdzorg niet toereikend is om hulp bieden aan deze jongeren. Er bestaan enorme wachtlijsten, waardoor deze jongeren verstoken blijven van de noodzakelijke hulp.

Door Peter Spek

‘Al jaren zijn er enorme wachtlijsten binnen de jeugdzorg en ik ben ook aanwezig in de overleggen met de drie gemeenten om een nieuw jeugdzorgstelsel voor deze gebieden vorm te geven voor 2023. Maar dat duurt echter nog even en vanuit mijn werk kan ik op dit moment nagenoeg niemand meer goed verwijzen in verband met patiëntenstops binnen de GGZ instellingen”, schetst Marit van Toledo de schrijnende situatie. Met deze problematiek op de achtergrond heeft Marit van Toledo op eigen initiatief onlangs een pilot opgezet om kwetsbare jongeren in groepsverband de helpende hand te bieden.

Mentor

‘Ik kwam op dit idee toen begin van dit jaar een meisje van 19 jaar aan mij vroeg om haar mentor te worden. Ik begeleidde haar al zo’n drie jaar binnen de huisartsenpraktijk en ik heb toen voorgesteld om dit in een groep te doen. Wat ik al langere tijd voor ogen had en wat naar mijn mening belangrijk is voor jongeren. Ik heb dit idee vormgegeven via deze pilot en met succes”. Marit van Toledo laat weten dat voor deze pilot alle docenten en locaties op geheel vrijwillige basis een bijdrage hebben geleverd. ‘Maar momenteel ben ik bezig met het voeren van gesprekken om de financiën voor de volgende groep, die gepland staat in september of oktober, te kunnen starten. Daar zijn reeds aanmeldingen voor binnen”.

Psychische klachten

Marit van Toledo herkende veel psychische klachten bij de jongeren, zo was er sprake van angst- en paniekklachten, agressie problematiek, een laag zelfbeeld, het niet hebben van vertrouwen in andere mensen en hulpverleners, verslavingen en somberheid tot en met het ook voorkomen van depressieve episodes. ‘Om hulp te bieden zijn wij op zoek naar een vorm van financiering, terwijl dit eigenlijk ook gewoon jeugdzorg betreft, maar dan toch geheel anders.’ Daarnaast is het van belang om te kunnen beschikken over een soort startbedrag waarmee er een volgende groep opgezet kan worden.

‘Dit bedrag zal worden besteed aan het kunnen inhuren van vakdocenten, meer creatieve mogelijkheden te kunnen aanbieden door het aanschaffen van materiaal.’ De afsluiting van de pilot vond plaats in het Delta Hotel, waar de jongeren de kans kregen gezamenlijk te koken, waarbij de les over gezonde voeding op een ander tijdstip zal plaatsvinden. Manager Dirk Overbeeke van het Delta Hotel, besloot direct hieraan mee te willen werken toen ons contact via LinkedIn ontstond, want door deze bijeenkomst zijn er nu nog meer mogelijkheden gekomen via zijn netwerk”, besluit Marit van Toledo.