Erfgoed compliment voor de herstelde Stadskraan

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Peter Spek)

De in oude glorie herstelde Stadskraan aan de Westhavenkade ontving afgelopen vrijdagmiddag van de Provincie Zuid-Holland het Erfgoed compliment van de maand.

Door Peter Spek

‘De Stadskraan is een prachtig object, interessant qua geschiedenis en is mooi hersteld en toegankelijk”, liet Anne-Marie van Brecht, adviseur Cultureel Erfgoed van het Monumententeam van de Provincie Zuid-Holland weten, die het compliment kwam uitdelen, vergezeld van een oorkonde. ‘Het compliment is vooral bedoeld voor de vele vrijwilligers die de afgelopen jaren met hart en ziel gewerkt hebben om de replica van de Stadskraan op de Westhavenkade in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen en te behouden voor Vlaardingen.’ Siem van der Marel, projectleider van de Stadskraan was erg blij met het uitgedeelde compliment. ‘Het is een bevestiging dat wij met onze vrijwilligers een bijdrage hebben geleverd aan het in standhouden van de visserijgeschiedenis van onze haringstad.’

Grootse plannen

En er zijn grootste plannen om de herstelde Stadskraan, de enige nog in Nederland, een prominente rol te laten spelen om het visserijverleden van Vlaardingen zichtbaar te maken. ‘Wij gaan dat vooral doen met een educatief programma voor de Vlaardingse schooljeugd”, zegt Siem van der Marel enthousiast. ‘In samenwerking met het Museum Vlaardingen zal het verhaal van deze inmiddels vierhonderd jarige traditie verteld worden. Het is natuurlijk niet alleen het in en uit hijsen van de masten van de vissersschepen, waarvoor deze Stadskraan in het verleden werd gebruikt, maar de geschiedenis vertelt van het verleden van Vlaardingen toen de stad nog een levendige vissersplaats was, maar ook het leven van de gezinnen en de mannen op zee en de ontberingen die zij hebben meegemaakt en dit soms met de dood moesten bekopen.’ Anne-Marie van Brecht vult nog aan, dat het compliment een prestigieuze prijs is.

Iconisch erfgoedobject

‘De Provincie Zuid-Holland kent ongeveer negenduizend monumenten en monumenten die een renovatie hebben doorgemaakt bekijken wij of die in aanmerking kunnen komen voor dit maandelijkse compliment. Al snel stond de Vlaardingse Stadskraan in de top-3 van de nominaties.’ Anne-Marie van Brecht noemde de herstelde Stadskraan een prachtig voorbeeld om een iconisch erfgoedobject in de schijnwerpers te zetten. ‘Daar moet Vlaardingen trots op zijn.’ Vanwege de coronamaatregelen kon de geplande spectaculaire in gebruik name van de Stadskraan, enkele weken geleden, geen doorgang vinden. ‘Maar dat houden wij tegoed voor volgend jaar,’ besluit Siem van der Marel.