Voedselbank lanceert webwinkel om Vlaardingers wat extra’s te bezorgen met de kerstdagen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Peter Spek)

De Voedselbank Vlaardingen lanceert deze week op haar website een webwinkel, waar supermarktproducten gekocht kunnen worden, maar die niet geleverd worden. Het geld van de bestelde artikelen vloeit echter regelrecht in de kas van de Voedselbank.

Door Peter Spek

‘Het is een ludieke manier om rond de komende feestdagen aandacht te vragen voor onze Voedselbank, maar belangrijker, om de Vlaardingers die aangewezen zijn om producten van ons af te nemen, wat extra’s te bieden”, zegt Jos Buuron. Het bestuurslid van de Voedselbank zag deze actie bij een andere Voedselbank in Nederland voorbij komen. ‘Wij zijn voor een groot deel afhankelijk van sponsoren en donateurs. Hierdoor zijn wij in staat om bijna 200 huishoudens in Vlaardingen elke week van een voedselpakket te voorzien. Een donatie is dan ook meer dan welkom”, zegt Jos Buuron. ‘En het lanceren van een webwinkel leek mij ook een mooie manier om iets extra’s te doen rond de kerstdagen voor onze stadgenoten die aangewezen zijn op onze Voedselbank.’ En het aantal is nog altijd stijgende. ‘En dat verontrust mij wel. De coronacrisis zorgt ook voor een toename. En dan heb ik het nog niet over de mensen die schaamte voelen om bij ons aan te kloppen.’

Vrijwilligers

Een leger van vrijwilligers zorgt er elke week weer voor dat op drie uitgeefpunten in de stad de voedselpakketen uitgedeeld worden. In de Westwijk ziet het onderkomen er perfect uit. De artikelen staan keurig gerangschikt op stellingen en de vrijwilligers zitten nog geduldig te wachten op de pakketten die vanuit Rotterdam worden aangeleverd. Voor de deur staan al aan enkele Vlaardingers te wachten tot het moment dat de deur opengaat en zij het voedselpakket in ontvangst kunnen nemen. Ook op de andere twee locaties, De Lucaskerk op de Hoogstraat en in het Kerkcentrum Holy aan de Reigerlaan is de situatie op vrijdagmorgen niet anders. Maar er staat een verandering voor de deur. ‘Onze cli?nten krijgen een van te voren vastgesteld voedselpakket uitgereikt, met soms artikelen die zij niet willen of lusten. Daarom gaan wij over op een winkelformule, waarbij de de cli?nten zelf de producten kunnen uitkiezen”, zegt Jos Buuron.

Winkelformule

‘Maar daar hebben wij nog wel even de tijd voor nodig. Eerst moet een geschikt pand gevonden worden in Vlaardingen en dat is geen gemakkelijke zaak. Ons streven is om dit plan in het eerste kwartaal van volgend jaar te realiseren.’ De huidige drie uitgifte punten zijn daarvoor niet geschikt. Maar voorlopig hebben de vrijwilligers de handen vol aan de voorbereidingen voor kerstdagen. ‘Ik hoop dat er massaal wordt ingekocht op onze webwinkel om de Vlaardingers die het niet zo breed hebben een vrolijke kerst te bezorgen en dat zij even alle corona perikelen kunnen vergeten”, besluit Jos Buuron. De webwinkel is te vinden op: www.voedselbankvlaardingen.nl/winkel.