Column: December

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

Door Bart van der Linden

December, de meest sfeervolle maand van het jaar. Toch? Los van de vrieskou en de wind en de regen, mogen we ons weer gaan opmaken voor de gezellige feestdagen. Althans, even los gezien van al die regels van onze fijne ‘regering’, die onze vrijheden naar de gallemiezen helpt. Alweer! Je wordt er moedeloos van. Dachten we met z’n allen effe ‘lekker te gaan knallen deze maand’, o nee, dat mag ook niet meer, krijgen we opnieuw een bord vol regels geserveerd. Dat vaste mantra aan clichés, u kent ze intussen wel. En dat ‘C-woord’ kan ik ook niet meer horen. Zet de tv aan en er is weer een blik deskundigen opengetrokken.

Het land staat in de fik, en daar is geen rotje voor nodig. Overal vinden weer aanpassingen plaats: je boodschappenkarretje volstouwen met dat irritante lapje op, QR-codes die gescand worden en ook de 1,5 meter die weer verplicht is. Twee weken geleden nog niet, nu weer wel. Begrijpt u het nog? Alsof het virus wacht op een bepaalde dag om toe te slaan. Zal ik dinsdag overspringen? Nu kan het nog, want woensdag is er weer 1,5, meter. Wie het snapt, mag het zeggen. Zoals er wel meer niet te snappen is. Wel eerst met z’n allen in het theater zitten, maar geen publiek in het stadion. Dat gewirwar met regels, daar krijg je alleen maar meer onrust van.

Ook onze stad ontkomt niet aan de maatregelen. Een jongerentop die naar volgend voorjaar wordt verplaatst bijvoorbeeld, maar ook het Winterterras wat wederom niet doorgaat. Zwieren op de schaats moet weer een jaar de ijskast in. Heel jammer. Dan kan het buiten met al die lichtjes nog zo sfeervol zijn, door dit soort berichten wordt ons wereldje nóg een stukje kleiner. Laten we ons dan maar vasthouden aan december, de meest sfeervolle maand van het jaar. Toch? Tuurlijk wel. Sinterklaas is ook dít jaar weer gekomen en de Kerstman is in aantocht. Dus even wat ‘vuurwerk’ op dat virus gooien en we kunnen weer volle bak vooruit.