Ophoging Populierendreef

Algemeen
Polulierendreef is opgehoogd.
Polulierendreef is opgehoogd. (Foto: PR Gemeente)

De Abelendreef ligt er weer netjes bij. De straat was niet zo erg verzakt, maar had toch de eer om als eerste straat van het ophoogprogramma opgehoogd worden. Een opmaat naar meer ophoogspektakel in de aanliggende straten in de Drevenbuurt waar de verzakkingen flink zijn.

Het ophoogproject voor de Populierendreef, Hazelaardreef en Abelendreef is het eerste van een lange lijst ophoogprojecten voor de komende jaren.

Ingrijpend

Het zijn ingrijpende projecten, waarvan een deel van de resultaten goed zichtbaar zijn: mooie, nieuwe bestrating en straatverlichting, een efficiëntere indeling waardoor er op verschillende plekken meer ruimte komt voor bijvoorbeeld groen of parkeren.
Maar ook onder de bestrating gebeurt het nodige: de riolering wordt bij de ophoogprojecten vervangen en waar nodig worden kabels en leidingen mee opgehoogd. Dat is ook waarom een ophoogproject de nodige overlast oplevert voor bewoners. Van eerste tegel er uit tot laatste tegel er terug in, duurt ongeveer zes weken en in die zes weken kunnen bewoners niet met de auto bij hun huis komen. Een gelukje dus dat de Abelendreef voor de feestdagen weer begaanbaar was. Dat spaart aardig wat meters sjouwen met kerststollen en frituurolie voor de oliebollen!

Populierendreef

In januari beginnen de werkzaamheden aan de Populierendreef (tussen de Lindendreef en de Hazelaardreef) en daarna is de Hazelaardreef aan de beurt. Deze werkzaamheden hebben meer gevolgen voor de bewoners dan die in de Abelendreef, omdat er hier flink meer opgehoogd moet worden. Daar waar de bomen in de Abelendreef konden blijven staan, kunnen veel bomen in de aanliggende dreven zo een ophoging niet overleven. Daarom moeten er bomen gekapt worden. Om er voor te zorgen dat de Drevenbuurt ook in de toekomst een mooie groene buurt blijft, worden er nieuwe bomen aangeplant. Ook in eigen tuin zullen omwonenden meer last hebben van deze ophogingen dan van die in de Abelendreef.

Niet alleen zijn bewoners er zelf verantwoordelijk voor dat hun huisaansluiting door de tuin heen aangepast wordt, maar ook de tuin zelf moet in veel gevallen aangepakt worden: doordat de straten flink verzakt zijn, is na ophoging het niveauverschil tussen straat en tuin dusdanig dat menig tuin na de ophoging wel een opknapbeurt kan gebruiken. De gemeente hoopt dat bewoners dit aangrijpen om hun tuin te vergroenen. Een groene tuin heeft namelijk veel voordelen boven een betegelde tuin: Groen zorgt er voor dat de grond het regenwater beter opneemt. Dit houdt de grond gezond en ontlast de riolen, waardoor de kans op wateroverlast afneemt. Groen zorgt voor verkoeling in de zomer en betere temperaturen in de winter.