Nog meer nijlgans?

Algemeen
Goed geïntrigeerde, mooie gast of gans.
Goed geïntrigeerde, mooie gast of gans. (Foto: )

Onze ingevoerde nijlgans splitst dierenvorsend Nederland enigszins in twee kampen.

Het ene kamp heet die mooie dieren welkom, noemt ze een verrijking van onze natuur, vindt dat elk levend wezen bestaansrecht heeft en wil ze beschermen. Het andere kamp vindt het ongewenste vreemdelingen, noemt het een verarming van de natuur en denkt dat de natuur hier zonder hen dus beter af zou zijn.

Nijlganzen zijn namelijk exoten. Exoten zijn planten of dieren die door ons ergens voorkomen waar eerst niet. Het merendeel der exoten gaat snel dood; slechts een enkele soort exoot vermeerdert zich langdurig succesvol en heet dan invasief. Dat lijkt een klein risico, maar wij mensen verplaatsen ontstellend veel dieren en planten over de aardbol, dus dat maar kleine deel succesvollen is in de praktijk toch heel groot. Waar vroegere natuurbedreigingen als jacht, visserij en boskap gevaren waren die vaak nog goed terug te draaien blijken, is dat met exoten vaak onmogelijk. Nu wandelen invasieve exoten met stip de ‘Grootste natuurbedreigingen top 5’ binnen. Wat in eerste instantie namelijk een verrijking van de plaatselijke natuur lijkt, blijkt op de lange duur juist een verarming van de wereldwijde natuur te betekenen.

Europa heeft nijlganzen nu op ‘de lijst van invasieve exoten’ gezet, dus moeten we ze ‘verwijderen, of als dat niet lukt, zodanig beheren dat verspreiding en schade zoveel mogelijk wordt voorkomen’. In Nederland schieten en vergassen we jaarlijks toch al een kwart miljoen ganzen, dus de smakelijke en nu ‘vogelvrije’ nijlgans zou als ‘vrijlopend vee’ op zich prima en duurzaam ‘weg-geoogst’ kunnen worden. Maar dat willen we niet; we eten liever flauwe, natuur-onvriendelijke gevangeniskip en gooien bijna alle gedode ganzen in de vuilnisbak. Misschien helpt deze informatie bij het vormen van uw zo belangrijke mening. Houden van - geven om, gevoel - verstand, onderbuik - empathie, individu - biodiversiteit: wat past bij u? Intussen gaan we dan alvast door met waar we ook goed in zijn: gelaten afwachten en nauwelijks, niets of te laat wat doen. Deze nijlganscolumns volgden op een lezersvraag. Heeft u ook een vraag, stuur deze dan naar de reactie en wie weet…

Groene Jeroen