Column: het verval van een mooi programma

Algemeen
door Gerard S. Verver
door Gerard S. Verver (Foto: )

Het zal begin jaren negentig geweest zijn, dat ik na een wedstrijd bij DVO’32 John van den Berg tegen het lijf liep. We kenden elkaar, maar eerlijk gezegd weet ik niet eens waarvan. Ongetwijfeld had dat met voetbal te maken.

Als voetballer was hij een slimme aanvaller bij De Hollandiaan en ik een trage middenvelder in één van de lagere elftallen van Fortuna. Onze voetbalkwaliteiten waren dus onvergelijkbaar. Dat deed op dat ontmoetingsmoment even niet ter zake. Wat belangrijk was, was onze passie voor sport en radio maken. Zo kwamen we bij Omroep Vlaardingen terecht en ontwikkelden een volwassen, gerespecteerd en veel beluisterd programma. Eerst enkele uurtjes per week. Maar we wilden op zaterdag- en zondagmiddag iets Langs-de-Lijn-achtigs maken. Met verslaggeving vanaf de plek waar het gebeurde: de velden. Om dat te realiseren moesten we de regerende bestuurders ervan overtuigen, dat sport en vooral wedstrijdverslagen zouden gaan scoren. Daarvoor moest hij praten als Brugman. We kregen een vinger en mochten een muziekprogramma maken met tussendoor een wedstrijdverslagje. We waren echter ondeugend, pakten gaandeweg de hele hand en maakten het programma zoals we dat voor ogen hadden. Waarom ik dit uit de vergetelheid haal? Omdat ik meen, dat er nu vanuit de radiotop weer net zo kortzichtig geregeerd wordt als begin negentiger jaren toen de basis werd gelegd voor SportLokaal, waarvan de titel nu om onduidelijke redenen is omgedoopt tot SportTotaal. Dat programma is trouwens lang niet meer van het niveau, dat wij (mogen we ons even op de borst kloppen, ja dat mag) de ether in zonden.
Nu weet ik ook wel, dat het door vrijwilligers gemaakt wordt en de invulling van de uurtjes op zaterdag- en zondagmiddag afhankelijk is van de instroom en kwaliteit van die vrijwilligers. Vandaar, dat we de clubs destijds al talloze malen vroegen om mee te werken aan onze zoektocht naar welbespraakte verslaggevers. Resultaat: bijna nul komma nul. Zoiets gaat uiteraard ten koste van de diversiteit en kwaliteit. Nog steeds.

De beperkingen, die het virus de radiomakers oplegde hielpen daar gretig aan mee. Temeer omdat de leiding de studio na het uitbreken van de eerste corona-golf op slot gooide. Alleen het nieuwsprogramma Vlaardingen Vandaag mocht blijven. Sport niet. Alsof dat geen nieuwswaarde heeft. Zo verlies je luisteraars.

Vervolgens werd het programma door het schrappen van het laatste uitzend-uur onthoofd. Praten als Brugman hielp ditmaal niet. Tussen vijf en zes uur dus geen uitslagen, geen standen, geen nababbel met trainers en/of spelers. Wie na een middagje sport thuis komt, moet zijn informatie elders zoeken. Het tekent het verval van een ooit met veel inzet gemaakt radiobastion. Ik lig er niet wakker van, maar het doet wel pijn.