Snel groeiende boom geplant met blauwe bloemen

Algemeen
Bloeiende Keizersboom.
Bloeiende Keizersboom. (Foto: stockphoto)

De boomplanters knallen kriskras door Vlaardingen. Boom na boom krijgt een plekje in onze stad. Ze zijn natuurlijk allemaal mooi, maar boom nummer 600 is wel echt een plaatje.

Over enkele jaren krijgt deze bijzondere boom in het voorjaar blauwe bloemen. “Hij heeft dan ook bloed. We hebben het over de Anna Paulownaboom (Paulownia tomentosa), ook bekend als de Keizersboom. Dat klinkt niet alleen vorstelijk, maar dat is het ook.”

De Anna Paulownaboom

Blauwbloeiende bomen zijn een zeldzaamheid. Dit is één van de twéé blauwbloeiende boomsoorten ter wereld. De mooie paarsblauwe bloemen zijn goed zichtbaar, want ze komen nog voordat de boom goed in blad staat. De bloemen hebben wel wat weg van vingerhoedskruid. Daarom wordt hij in het Engels ook wel Foxglove tree genoemd.

Puber

De Anna Paulownaboom is de snelste groeier van Nederland: als een puber in een groeispurt, kan hij in zijn jeugd wel drie meter in een jaar groeien. Daarbij draagt een jong exemplaar ook nog eens uitzonderlijk grote bladeren. Deze kunnen wel 50 centimeter in doorsnede zijn. Met de jaren lijkt de boom overigens bescheidenheid aan te leren, want dan neemt het blad in grootte af.

Koningin

Niet alleen de bloemen van deze boom zijn vorstelijk, maar de boom is ook nog eens vernoemd naar onze eigen koningin Anna Paulowna, de bet-bet-overgrootmoeder van koning Willem-Alexander. Deze Russische grootvorstin was de dochter van Paul I van Rusland.

Het verhaal gaat dat ze keizer Napoleon van Frankrijk afwees, maar een aanzoek van onze Willem II wel aanvaarde. Zij werd daarmee in 1840 koningin der Nederlanden en groothertogin van Luxemburg. Ook de Latijnse naam van deze vorstelijke boom verwijst naar haar: Paulownia tomentosa. Anna hield van bijzondere struiken en bomen en deze, van oorsprong uit China komende boom, werd als eerbetoon naar haar vernoemd.

Behaard

De tweede naam, tomentosa, betekent ‘behaard’ in het Latijn. Waarschijnlijk zegt dit niets over de toenmalige koningin, maar verwijst het naar de harige bloemknoppen, bladknoppen, twijgen, kelkbladeren, vruchtdozen en bladeren.

Parijs

De eerste Paulownia van Europa is sinds 1836 te bewonderen in de Jardin de Plantes in Parijs. Wilt u dichterbij een exemplaar van deze boom zien? Neem dan een kijkje in de Westwijk kijken, hier staan naast het heemtuinpad vlak bij de Marnixlaan twee volwassen bomen die ook al mooi bloeien in het voorjaar. De nieuw geplante pubervorstin vindt u aan de Burgemeester Luijerinksingel.
Dit plantseizoen plant de gemeente ruim 1400 bomen aan. “We grijpen iedere 100e boom aan om enkele bijzonderheden over deze nieuwe groene stadsgenoten met u te delen. De boomplantploeg gaat als een razende te keer: op naar boom 700!”

De onlangs geplante Anna Paulownaboom (Paulownia tomentosa), ook bekend als de Keizersboom.