Gemoedelijk maar gelaten protest uit Vlaardingen richting politiek Den Haag

Algemeen
Marjon van Neuren (links) maakt er bij haar eetcafé De Waal met een bekertje chocolademelk maar het beste van op de dag dat zij als vorm van protest even open mag.
Marjon van Neuren (links) maakt er bij haar eetcafé De Waal met een bekertje chocolademelk maar het beste van op de dag dat zij als vorm van protest even open mag. ((Foto: Peter Spek ))

De sfeer was gemoedelijk, maar wel gelaten. De cafés en winkels waren in Vlaardingen afgelopen zaterdag, net als in veel andere steden in Nederland, open om een protest tegen de coronamaatregelen van burgerlijke ongehoorzaam af te geven aan de politiek in Den Haag.

DOOR PETER SPEK

Marjon van Neuren, al meer dan 25 jaar eigenaresse van eetcafé De Waal, stond met een beker chocolademelk in haar hand achter een op het terras opgestelde bar. “Het is natuurlijk behelpen op deze manier, maar liever iets dan niets”, liet de Vlaardingse met een zuinige glimlach zien als een boer met kiespijn. Op haar terras staan een tiental gasten gemoedelijk te keuvelen met een biertje in hun hand. “Eigenlijk mag dat natuurlijk niet, maar vandaag wordt het gedoogd. Gelukkig maar, dan heb ik wat omzet. Ik hoop in de loop van de dag nog wat stamgasten te ontvangen”, is haar commentaar. “De afgelopen twee jaar zijn natuurlijk een ramp geweest voor ons als horecaondernemers.”

Overheidssteun

“Wat wij willen is gewoon opengaan en gasten ontvangen en bedienen. Dat hebben wij gemist in de afgelopen twee jaar. Ja, wij krijgen overheidssteun en hebben op afroep onze producten geleverd, maar dat staat natuurlijk in schril contrast met onze normale omzet. Nee, de afgelopen periode was niet gemakkelijk.”

Maar Marjon van Neuren kan op die toch koude zaterdagmorgen even later een spontane glimlach niet verbergen. “Wij houden de moed erin en hopen over ruim een week groen licht te krijgen, als de besmettingen hopelijk niet al te hoog oplopen.”

Op de Westhavenplaats, de locaties met de meeste cafés, is de stemming opperbest, maar toch vreemd. Serveersters lopen af en aan om de bestellingen bij de staftafels te brengen. Een groot deel van de Vlaardingse horeca gaf gehoor aan de oproep om als protest richting de politiek in Den Haag, de zaak voor één dag te openen. Ron Boers, van Heel De Stad, de nieuwe naam voor fractie Boers, was vorige week de grote aanjager voor dit protest.

Voorzichtig

“Gelukkig werd daar breed gehoor aangegeven. Veertig ondernemers stonden voor het stadhuis om de plannen te smeden voor deze dag. Een teken dat de nood hoog is bij de ondernemers en niet alleen bij de cafés, maar ook bij de winkeliers hier in het centrum en in andere delen van Vlaardingen”, zegt de politicus, die aan het einde van de dag kon constateren, dat alles zonder een wanklank was verlopen.

“Ik had natuurlijk liever gezien dat alles gewoon open was gegaan, net zoals bijvoorbeeld in Valkenburg, maar daarvoor is onze nieuwe burgemeester Bert Wijbenga wat te voorzichtig en wil hij zijn partijgenoot en premier Mark Rutte niet afvallen.”

Ron Boers is wel bang dat als deze situatie te lang gaat duren, veel ondernemingen het loodje gaan leggen. “Vlaardingen is al geen bruisende stad, dus als er meer winkels gaan sluiten is de schade niet te overzien voor onze lokale economie.”