Scene uit het toneelstuk 'In Vrede'
Scene uit het toneelstuk 'In Vrede' ((Foto: Kamerich & Budwilowitz/EYES2))

'In Vrede' door Berg&Bos in De Verbeelding

PURMEREND - Berg&Bos staat zaterdag 6 april in De Verbeelding met het stuk 'In Vrede'. Vierenzeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog schetst In Vrede hoe de littekens die deze oorlog heeft achtergelaten, nu nog impact hebben op onze samenleving. Na de voorstelling houden de acteurs een nagesprek met betrokkenen en scholieren uit de Purmerendse samenleving.

Het stuk is gebaseerd op drie waargebeurde verhalen. Het verhaal van de Joodse Josua Ossendrijver, die op late leeftijd (hij is dan al in de zestig) ontdekt dat hij geadopteerd is en dat zijn Joodse ouders in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het verhaal van de Syrische vluchteling Nabil Nabo, wiens moeder hem op een dag vroeg zijn leven te riskeren en naar Europa te vluchten. Zij wilde niet dat haar zoon zou opgroeien in een land in oorlog. En Ruben Koster, die de beladen geschiedenis ontdekt van zijn woning, waar een Joods gezin heeft gewoond en is opgepakt tijdens de oorlog. Hij kan niet meer naar de muren, ramen en deuren kijken zonder aan deze gebeurtenissen te denken. De voorstelling is Arabisch boventiteld.

Discussie na afloop

BERG&BOS organiseert samen met Impact Makers nagesprekken onder leiding van Jennifer Muntslag. Elk jaar discussieert Nederland luider over de herdenking van WOII: waarom herdenken wij en wat herdenken we precies? In hoeverre is het evident alleen deze oorlog te herdenken? Wat heeft de huidige jonge generatie nog te maken met gebeurtenissen van vierenzeventig jaar geleden? In De Verbeelding nemen Dick Wijers van het 4/5 mei Comité, leerlingen van middelbare scholen, Toon Capel en Syrische vluchtelingen deel aan de discussie na afloop.

Locatie: Theater De Verbeelding - P3, Purmersteenweg 17-19. Kaarten: 15 euro (vriendenpas/CJP/65+: 13 euro). Kaartverkoop via www.theaterdeverbeelding.nl of tel. 0299-411234.

Meer berichten