Sint Nicolaashof biedt zij-instromers nieuwe toekomst

Algemeen

VOLENDAM - Zeventien mensen met totaal verschillende achtergronden volgen sinds kort een zorgopleiding in zorgcentrum Sint Nicolaashof in Volendam. De opleiding is speciaal voor mensen die hun hart willen volgen, maar waar de zekerheden van een vast salaris en geen passende vooropleiding hen weerhoudt. Met hen start De Zorgcirkel het initiatief Proeftuin Innoverend Leren, voor een mooie toekomst in de ouderenzorg.

Carrièreswitch naar ouderenzorg met toekomst

De Proeftuin Innoverend Leren is een unieke werkend leren-opleiding die klaarstoomt voor een carrière in de ouderenzorg. Met behoud van salaris en na afloop een volwaardig diploma dankzij de samenwerking met Regio College en OPPstap. "Veel mensen willen graag in de zorg werken, maar durven de stap niet te nemen hun huidige baan op te zeggen. Ook zijn er mensen die tijdelijk zonder werk zitten en nadenken over een vervolgstap in hun loopbaan. Wat hen meestal tegenhoudt zijn de kosten en de duur van een opleiding. Wij hebben onderzocht hoe we hen toch die kans kunnen geven. Met de Proeftuin Innoverend Leren garanderen wij een mooie toekomst in de zorg", vertelt regiomanager Dick Twisk.

Diverse achtergronden en vooropleidingen

De deelnemers komen onder andere uit het hotelwezen, de vishandel en een supermarkt. Vanwege een maximum aantal deelnemers dat mee kan doen, worden de leerlingen geselecteerd. Bij de selectie van de deelnemers zijn vooral persoonlijke eigenschappen belangrijk en de motivatie om in de zorg te gaan werken. "Ik werkte in een hotel maar had het daar niet meer naar mijn zin. Al op jonge leeftijd voelde ik me aangetrokken tot het beroep van verpleegkundige maar het is er nooit van gekomen. Toen ik iets las in de plaatselijke krant over de proeftuin dacht ik: het is nu of nooit!," vertelt deelnemer Afra Tol (60).

Baangarantie

Afhankelijk van de vooropleiding van de leerling duurt de opleiding Proeftuin Innoverend Leren 1 tot 2,5 jaar. Deelnemers worden opgeleid tot Helpende (niveau 2), Verzorgende/medewerker maatschappelijke zorg (niveau 3) en Verpleegkundige (niveau 4) in de VVT-sector (verpleeg, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties). De leerling krijgt persoonlijke begeleiding en de praktijk vindt plaats in Zorgcirkel Sint Nicolaashof. Het theoretische gedeelte en de tussentijdse toetsen daarentegen in Zorgcirkel De Meermin in Edam. Na het behalen van het diploma biedt De Zorgcirkel direct een baan aan, maar kan de leerling ook kiezen voor een carrière bij een andere zorgaanbieder.