Gisele, Ansaf, Rasha,Arifen en Willie.
Gisele, Ansaf, Rasha,Arifen en Willie. ((Foto: Ria Houweling Bouwman ))

Ontmoet Ons weer gestart in de Bolder

MONNICKENDAM - Afgelopen vrijdag 27 september is er in De Bolder gestart met 'Ontmoet Ons', waarbij statushouders kookten voor ruim 90 buurtbewoners. Dit keer stond het in het teken van heerlijke gerechten uit Syrië.

Het project 'Ontmoet Ons' is in september 2010 ontstaan vanuit een samenwerkingsverband tussen Sociaal Cultureel Centrum De Bolder en Stichting Vluchtelingenwerk West en Midden-Nederland. De eerste twee jaren werd het project financieel ondersteund door de emancipatieraad en de woningbouwvereniging. Na drie jaar was dat niet meer nodig. Het allereerste land wat centraal stond was Afghanistan. In de loop der jaren zijn de volgende landen langs gekomen: Burundi, Birma, Nepal, Sri-Lanka, Irak, Somalië, Libanon, Iran, Eritrea en Syrië. 'Ontmoet Ons' staat voor, zoals de naam al zegt, ontmoeting tussen verschillende culturen en tussen buurtbewoners. Statushouders laten iets van zichzelf en hun cultuur zien.

'Participeren belangrijk voor iedereen'

Om 18.00 uur stond het buffet klaar en verzamelden alle gasten zich in De Bolder. Astrid van de Weijenberg, wethouder gemeente Waterland, nam de rol van gastvrouw op zich en opende om 18.15 uur het buffet. Ze benadrukte hoe belangrijk participeren is voor iedereen, dus ook voor de statushouders. En dat deze activiteit daar een mooie bijdrage aan levert.

'Ontmoet Ons levert belangrijke bijdrage aan participatie',aldus wethouder van de Weijenberg.

Vervolgens kon iedereen van de heerlijke gerechten opscheppen. Er was van alles; gerechten met kip, salade, bulgur, Syrische spinazie, shoarma. Afgesloten werd met een heerlijk Syrisch toetje.

Thuis voelen

Bezoekers kregen de mogelijkheid om verspreid te gaan zitten aan de lange gedekte eettafels. Zo was er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. Dat levert zulke mooie momenten op, bijzondere verhalen, kennismaking met een andere cultuur. Dat maakt deze avond zo bijzonder. De opkomst was heel groot en op het laatste moment konden er zelfs nog tafels worden bijgeschoven. In de jaren dat Ontmoet Ons wordt georganiseerd zijn er vriendschappen en andere contacten ontstaan tussen statushouders en andere Waterlandse bewoners.

'Mensen groeten je op straat omdat ze je herkennen van de avond'

Het helpt de statushouders zich een beetje meer thuis te gaan voelen als mensen je op straat groeten, omdat ze je herkennen van de avond.

Geslaagde avond

De koks hebben heerlijk gekookt en zo iets van zichzelf en hun cultuur laten zien, vrijwilligers hebben er voor gezorgd dat alle tafels gedekt werden, zij hebben geholpen in de keuken en na afloop alles afgewassen en opgeruimd. Kortom: het was een zeer geslaagde avond. De volgende Ontmoet Ons is op vrijdag 29 november. Het is nog niet bekend welk land dan centraal staat. Je hiervoor aanmelden kan door te mailen naar info@debolder.com of bel naar 0299-650560.

Meer berichten