Magere Hein' met zijn zeis klopt onderweg op -natuurlijk van te voren afgesproken- deuren.
Magere Hein' met zijn zeis klopt onderweg op -natuurlijk van te voren afgesproken- deuren. ((Foto: Ria Houweling Bouwman))

Dodendans door de straten van Monnickendam

MONNICKENDAM - Allerzielen, het feest van en voor alle zielen; zaterdag 2 november. We staan stil bij wie van ons is heen gegaan en degenen die we missen. Dit is een eeuwenoude traditie. Dood en leven, doden en levenden, ze horen bij elkaar. In Nederland is het gedenken met Allerzielen in opkomst, dikwijls met hedendaagse symboliek.

Van oorsprong is Allerzielen een katholiek feest, maar in Monnickendam wordt dit sinds 2006 gecombineerd met de middeleeuwse dodendans, voor het eerst opgevoerd tijdens de stadsfeesten van 2005. De Allerzielentocht staat boven elke religie en is daarmee een indrukwekkende verbeelding van dit allermenselijkste gegeven: de overgang van leven naar dood. Dit jaar voor de veertiende keer alweer,een heuse traditie dus.

Magere Hein

Een stoet van dansers van allerlei pluimage danst door de straten, de dood voorop. De toeschouwers en omstanders mogen bij de dansers aansluiten. 'Magere Hein' met zijn zeis klopt onderweg op -natuurlijk van te voren afgesproken- deuren. De bewoner sluit zich, al dan niet met tegenzin, aan bij de dansers. Mooie folklore met een diepzinnige achtergrond en volstrekt uniek in Nederland. Onderweg worden de overledenen van het afgelopen jaar op een bijzondere en gepaste manier herdacht.

Toost op het leven

De start van de stoet op zaterdag 2 november aanstaande is om 20.15 uur bij de doopsgezinde Vermaning aan de Beestenmarkt en na een korte route door de binnenstad, eindigt de stoet daar weer om ca. 21.15 uur. Er volgt een korte beschouwing op Allerzielen en op dood en leven door Monnickendammer Fred Omvlee. Daarna een gezamenlijke en massale toost op het leven en een mini-concert van Hailander, muzikanten die met hun middeleeuwse instrumenten al die jaren al de dodendans begeleiden.

Entree

Allerzielentocht, start Doopsgezinde Vermaning, Beestenmarkt, Monnickendam. Aanvang: 20.15 uur. Vertrek stoet 20.30 uur. Terug: circa 21.15 uur. Korte beschouwing door de Monnickendammer Fred Omvlee en kort muzikaal optreden Hailander. Einde: uiterlijk 22.00 uur. De organisatie is in handen van het Middeleeuws Genootschap Monnickendam.Speciale dank voor de medewerking van het Weeshuis.

Meer berichten